Etusivu Artikkelit Vinkit testit Jääjuureksia grilliruoan kaveriksi

Jääjuureksia grilliruoan kaveriksi

jääjuures

Kotimaiset juurekset ovat pian parhaimmillaan, mutta niistä voi hyvin valmistaa jo nyt lisukkeita grilliruoan kanssa tarjottavaksi. Juuresten parhaat ominaisuudet tulevat esille raakana, sillä kypsentäminen hävittää lähes kaikki juureksissa olevat vitamiinit.

Lisukkeeksi kannattaa kokeilla vaikka jääjuureksia. Pestyt ja kuoritut juurekset leikataan ensin ohuiksi lastuiksi juustohöylän tai kuorimaveitsen avulla. Sen jälkeen ne laitetaan tunniksi odottamaan astiaan, joka on täytetty kylmällä vedellä ja jääpaloilla. Juuresten solukot imevät näin itseensä vettä, jolloin ne vääntyilevät ja tulevat koostumukseltaan rapeiksi.

Likoamisen jälkeen juurekset nostetaan talouspaperin päälle. Vesi kuivataan pois, ja lastut kieritellään oliiviöljyssä. Päälle rouhitaan suolaa ja mustapippuria maun mukaan.

Jääjuureksia voi valmistaa melkein mistä tahansa lajikkeesta. Kannattaa kokeilla vaikka porkkanan, retiisin ja fenkolin sekoitusta. Myös nauris ja palsternakka maistuvat erinomaisilta kypsentämättöminä.

Punajuurta ei kuitenkaan kannata käyttää ruoanlaitossa raakana. Punajuuren on epäilty aiheuttaneen useita ruokamyrkytysepidemioita muutamia vuosia sitten, ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee edelleen niiden käyttämistä ainoastaan kunnolla kypsennettynä.
 

4 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Su, 2015-03-08 02:39
Jääjuuresten rapeus kuulostaa houkuttavalta. Punajuurta en raakana söisikään.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ma, 2015-03-23 10:32
Juurekset ovat monipuolista ravintoa, lisäksi edullisia ja terveellisiä. Saa hyvin vaihtelua ruokavalioon.
Käyttäjän Api kuva

Api

Ma, 2015-05-04 22:08
Tämä idea kyllä menee kokeiluun!
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ma, 2016-01-04 20:18
Jääjuurekset eivät ole minulle ennestään tuttuja, mutta mielenkiinto heräsi.