Etusivu Artikkelit Vinkit testit Jauheliha – arkiruokaa helposti ja nopeasti

Jauheliha – arkiruokaa helposti ja nopeasti

Jauheliha pitää pintansa suomalaisten kestosuosikkina. Siitä voikin kokkailla mitä erilaisimpia ruokia helposti ja nopeasti, sillä jauheliha on mureaa ja helposti kypsyvää. Voit myös pakastaa jauhelihan joko raakana tai valmiina ruokana. Sitä voi siis huoletta ostaa kerralla enemmän!

Höystä kasviksilla

Jauheliha sopii hyvin kasvisten kaveriksi. Kokeile valmistaa Ideakeittiön tapaan kasvis-lihamurekepihvejä, joihin raastetut kasvissuikaleet antavat makua. Kiireinen kokki valitsee jauheliha-kasviscouscouksen, joka valmistuu alle puolessa tunnissa. Jauhelihamurekkeeseen voi testata juusto-kasvistäytettä.

Kypsennä uunissa

Punajuuri-jauhelihavuoka höystetään riisillä. Vuokaa voidaan varioida helposti lisäämällä siihen vaikkapa porkkanaa. Kokeile esimerkiksi Punajuuri-porkkana-jauhelihavuokaa. Välimeren tunnelmaa kotikeittiöön loihditaan munakoisa-jauhelihavuoan eli Moussakan avulla.

Maailman makuja

BBQ-hampurilaisia voi tehdä myös talvella. Grillaamisen sijaan pihvit voi paistaa silloin pannulla. Feta-lihapullat käyvät nin arkeen kuin juhlaankin: niitä voi valmistaa vaikkapa cocktail-paloiksi illanistujaisiin. Intialaisissa lammaskebakoissa maistuu chili ja Meksikolaisessa munakasrullassa jalopeno.

Helpot kastikkeet

Jauhelihasta saa valmistettua kätevästi kastikkeen kuin kastikkeen perusohjetta hieman soveltamalla. Kokeile pääraaka-aineena joskus muitakin vaihtoehtoja kuin naudan jauhelihaa. Broilerin jauhelihakastikkkeessa maistuu omena, paprika ja tomaatti. Seurakseen se saa pastan. Jauheliha-sienikastikkeen voi tehdä kätevästi valmiista herkkusienikastike-pohjasta. Tomaattinen jauhelihakastike saa täyteläisyytensä sulatejuustosta.

Vinkkejä käyttöön

Jauheliha kannattaa ottaa huoneenlämpöön puolisen tuntia ennen ruskistamista, sillä liian viileänä se kylmentää myös pannun, jolloin lihasta irtoaa siihen nestettä, joka puolestaan estää lihan ruskistumisen. Paistinpannun laatuun tulisi kiinnittää huomiota. Valurautainen pannu kestää kovempaa kuumennusta, mutta pinnoitettu paistinpannu vaatii vähemmän lisärasvaa ruskistukseen, eikä liha myöskään tartu siihen kiinni kovin helposti.

4 kommentit

Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Su, 2015-02-22 07:43
Jauhelihasta saa hyvää arkiruokaa.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Pe, 2015-03-06 10:20
Jauhelihaa kuluu eniten. On usein tarjouksessa ja siitä saa niin monia ruokalajeja nopeasti. Kastikkeita tuleekin eniten tehtyä. Hampurilaisetkin olisivat makoisia.
Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

La, 2015-04-25 13:35
Tasan 4 vuotta sitten 25.4.2011 on tämä artikkeli julkaistu täällä Ideakeittiössä ja tämän vanhempaa en löytänyt. Onko tämä Ideakeittiön perustamispäivä. Tietääkö joku? Kiva lukea näitä vanhija juttuja, niiden avulla pääsee muistelemaan mikä oli trendikästä vuosia sitten.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ke, 2016-01-06 23:06
Tuo hampurilainen kyllä herätti ruokahalut :)