Etusivu Artikkelit Vinkit testit Kääri joulupaketteihin uusia ruokakirjoja

Kääri joulupaketteihin uusia ruokakirjoja

Ruokakirjat
Tänä vuonna on ilmestynyt uusia ruokakirjoja siihen tahtiin, että niistä riittää paketoitavaa läheisillekin. Herkullisilla resepteillä ja hyvillä vinkeillä varustetut kirjat ovat hyviä lahjoja niin keittiössä viihtyville kulinaristeille kuin kokkailua hiljalleen aloittavillekin.
 
Ideakeittiö arvioi kolme uutuuskirjaa - voisiko joku näistä sopia sinun toivelistallesi?
 

Speltillä luonnollisesti parempaa. Kari Kaipainen, valokuvat Sanna Peurakoski. Tammi 2014, 192 s.


Speltin ja kvinoan ympärille uransa luoneen Kari Kaipaisen yksi unelmista on nyt toteutunut, kun lukuisia speltti-reseptejä sisältävä ruokakirja on saapunut kirjakauppojen hyllyille. Sunspelt Oy:n toimitusjohtaja sai idean keittokirjaan nelisen vuotta sitten, ja mukaan yhteistyöhön hän sai arvostettuja suomalaisia keittiömestareita ja tunnettuja ruoka-alan ammattilaisia.
 
Lähes kaksisataasivuisen kirjan reseptit on jaoteltu vuodenaikojen ja reseptien luojien mukaan. Parhaat speltti-vinkkinsä ovat antaneet muun muassa Teresa Välimäki, Heikki Ahopelto, Joonas Hämäläinen ja Sasu Laukkonen. Jokainen mukana oleva ammattilainen esitellään kirjassa kuvan ja lyhyen saatetekstin kera. Takakannessa luvataan kirjan antavan raikkaan ja modernin näkökulman suomalaisen superruoan käyttöön, ja selailun jälkeen lukija voi olla asiasta samaa mieltä. Mukana on reseptejä niin kala-, kasvis- kuin liharuoillekin, unohtamatta aamupalaa, leivontaa, jälkiruokia ja juomia.
 
Speltin rinnalla resepteissä käytetään myös kvinoaa. Molemmista kerrotaan lukijalle historiaa ja faktoja selkeässä johdannossa ennen reseptiikan alkua. Loppupäähän on koottu vielä Kaipaisen omat spelttiklassikot, joka viimeistelevät monipuolisen kokonaisuuden. Kirjan kauniit kuvat houkuttelevat tarttumaan spelttiin, vaikka siitä ei olisi yhtään aiempaa kokemusta. Valokuvat ovat Sanna Peurakosken ottamia. Kirja sopii erinomaisesti lahjaksi jokaiselle kotikokille ja uusia makuja keittiöönsä kaipaaville.
 

Gastronaatti. Satu Koivisto. Valokuvat Tommi Koivisto. Otava 2014, 128 s.

Punajuurista voi hyödyntää naatit, parsakaalista varret ja sitruunasta kuoren. Näin opastaa ainakin Maku-lehden päätoimittaja Satu Koivisto, jonka uusi ruokakirja tarjoaa lukijalle reseptejä noin 70 kappaleen verran.
 
Innokkaasti kotona kokkaava Koivisto esittelee kirjassaan lähes parisenkymmentä tuttua raaka-ainetta, jotka ovat edullisia ja helposti saatavilla. Suurinta osaa niistä pystyy kasvattamaan itsekin. Mukana on herkullisen kuuloisia reseptejä niin raparperista, perunasta, porkkanasta kuin kikherneistäkin. Alussa listataan hauskoja ruoanlaittoon liittyviä oivalluksia, jotka kumpuavat kirjoittajan omasta elämästä. Kirjoittajan persoona nousee kirjassa muutenkin vahvasti esille, sillä jokaiseen raaka-aineeseen johdatellaan lapsuuden muistojen tai perheen ruoanlaittokäytäntöjen kautta.
 
Kirjan kuvat on ottanut Tommi Koivisto, joka on tuttu myös Isyyspakkaus-nimisestä blogista. Kuvat ovat raikkaita ja annokset hyvin viimeisteltyjä, mutta kuitenkin myös sopivan arkisia. Arjen kiireessä tulee helposti turvauduttua tuttuihin resepteihin, mutta tämän kirjan avulla saa uusia ulottuvuuksia perusraaka-aineisiin. Niitä löytyy usein jo valmiiksi jääkaapista tai pakastimen perältä.
 

Talven makuja. Åsa Swanberg. Otava 2014, 151 s.


Ruotsalaisen Åsa Swanbergin uusi ruokakirja johdattaa lukijan talven makujen ja tunnelmien pariin. Kirjan reseptit on jaoteltu neljään osaan: alkutalveen, adventtiaikaan, jouluun ja alkuvuoden pakkaspäiviin.
 
Reseptien joukosta saa vinkkejä muun muassa pataruokiin, sahramilla maustettuihin leivonnaisiin, glögeihin ja itse tehtäviin ruokalahjoihin. Mukana on joulupöydän perinteisiä klassikkoja silleistä salaatteihin, mutta myös uusia makuyhdistelmiä. Lihapullat voi maustaa vaihteeksi vaikka neilikalla ja kinkun kuorruttaa sitruunalla ja hunajalla.
 
Kirjan loppupäästä löytyvät ehkä mielenkiintoisimmat reseptit. Vinkkejä annetaan niin ystävänpäivän brunssille kuin sitrushedelmien käyttämiselle. Mukana on myös hauskoja variaatioita perinteisille laskiaispullille. Voisiko ensi talvena kokeilla laskiaispullan välissä vaikka mustikka- tai piparminttuvaahtoa? Entä jos mantelimassan maustaa sitruunalla tai pistaasilla? Toisaalta tekisi mieli myös pistää pystyyn vohvelibileet. Ruotsissa virallista vohvelipäivää vietetään 25. maaliskuuta.

6 kommentit

Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

To, 2014-12-04 18:11
Tuo spelttikirja on minulle tulossa pukin konttiin ja pari muutakin ruokakirja,ihanaa lueskella niitä joulunpyhinä vuoroon hyvien dekkareiden kanssa.
Käyttäjän Kotikokki kuva

Kotikokki

Pe, 2014-12-05 08:30
Minua kiinnostaisi eniten ehkä spelttikirja. Toisaalta minulla on nytkin kaapissa useita keittokirjoja, joita ei vain tule luettua. Loppujen lopuksi tartun tositilanteessa kuitenkin tietokoneeseen ja etsin reseptin internetistä...
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ti, 2015-02-24 08:11
Nyt kirjoja löytyy hyvin alennusmyynnistä.
Käyttäjän Desi kuva

Desi

Pe, 2015-03-06 15:58
... Nyt kun kirja-alennusmyynnit ovat alkaneet voisi ostaa kasan ruokakirjoja ja kääräistä pakettiin saajalle sopivat reseptit: Yksi stressimomentti vähemmän kun joulu lähestyy...
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ma, 2015-03-23 10:23
Keittokirjoissa parasta ovat kauniit ja houkuttelevat kuvat. Muuten tulee ohjeet haettua netistä.
Käyttäjän Indiska kuva

Indiska

To, 2016-01-07 10:28
Minulla ei olekaan yo kirjoista mitään.