Etusivu Artikkelit Vinkit testit Karppaus – trendihömpötystä vai ase kiloja vastaan?

Karppaus – trendihömpötystä vai ase kiloja vastaan?

Vähähiilihydraattinen ruokavalio voi toimia starttina painonpudotukselle, mutta terveellisempää on tähdätä pysyviin elämäntapamuutoksiin.

 

– Innostuin Atkinsin dieetistä pääosin kavereiden kautta. He olivat pudottaneet painoa välttämällä turhia hiilihydraatteja ruokavaliossaan. Atkins tuntui minulle sopivalta vaihtoehdolta, sillä siinä ei tarvinnut nähdä nälkää. Oli myös selkeää, mitä sai syödä ja mitä ei, Petteri Arvola perustelee.

– Atkins on oikeastaan elämäntapa, mutta itse en halunnut siihen lähteä. Olen käyttänyt sitä kolme–neljä kertaa kuuriluontoisesti kilojen karistamiseen. Keskimäärin paino on tuolloin pudonnut viisi kiloa kuussa, Arvola kertaa.

Myös Sanna Hannus päätti kokeilla karppaamista ystävänsä innoittamana. Varma painonpudotus ja selkeä raaka-ainelista toimivat houkuttimina.

– Tavoitteenani oli muutaman kilon painonpudotus. Ensimmäisen kahden viikon aikana paino putosikin puolitoista kiloa ja kuukauden aikana yhteensä kolmisen kilogrammaa. En kuitenkaan noudattanut hiilaritonta ruokavaliota orjallisesti, vaan sallin itselleni herkkupäiviä esimerkiksi viikonloppuisin.

Puhti pois portaissa

Sekä Hannus että Arvola huomasivat pian kuurin aloitettuaan, että kiusallinen turvotus, ähky ja ilmavaivat olivat poissa. Nälkä pysyi paremmin kurissa, eikä näläntunnetta välttämättä edes tullut. Haitta vaikutuksilta ei silti vältytty:

Hannus puolestaan kärsi ummetuksesta ja kuukautiskierron sotkeentumisesta. Lisäksi hän pelkäsi pahanhajuista hengitystä, sillä suussa maistui pahalta.

– Hiilihydraattien poisjättäminen tai vähentäminen saattaa  vähentää toisilla turvotusta, mutta voi myös lisätä ummetusta, ravitsemusterapeutti Sara Pohjavuori vahvistaa.

– Karppaamalla saattaa saada painon putoamaan nopeasti, mutta pysyvien tuloksien saaminen on usein ongelmallista. Painolla on ikävä tapa pompata takaisin lähtölukemiin, kun hiilihydraatittomasta ruokavaliosta siirrytään takaisin normaaliin ruokaan, Pohjavuori painottaa.

Retkahduksia ja ruotuun palaamista

– Ensimmäisellä kerralla en sortunut houkutuksiin, vaan noudatin ruokavaliota hyvin tunnollisesti. Uutuudenviehätykselläkin oli asiassa osansa, mutta olen myös luonteeltani on–off –tyyppi eli kun ”kärsitään”, niin tehdään se kunnolla, Arvola nauraa.

Ensimmäisellä karppauskerralla hän lopetti alkoholinkäytön kokonaan, mutta myöhemmin on tullut repsahdettua punaviiniin tai viskiin. Pääasia kuitenkin on, että sortumisten jälkeen hän on palannut takaisin ruotuun ja jatkanut dieettiä.

– Kotioloissa karppaaminen ei tuota ongelmia, mutta reissun päällä se on todella haastavaa. Kahviloissa ja huoltoasemilla välipalavaihtoehdot ovat melko vähissä, jos ei syö hiilareita, Hannus sanoo.

Samaa mieltä on Arvola, joka kuurien aikana tyytyi lähinnä salaatteihin tai kaapi pihvin päältä kastikkeen pois.

– Atkinsia noudattaessa hiilarirajat saattavat paukkua jo pelkästä pihvin kastikkeesta, mikäli valmistukseen on käytetty tärkkelystä. Kuurien aikana en ole juurikaan ravintoloissa syönyt.

– Jotkut ravintolat ovat kylläkin ottaneet karppaajan vaihtoehdot listoilleen, mutta usein se tarkoittaa salaatti + proteiini –yhdistelmää, hän lisää.

Kauppojen vähähiilihydraattisia vaihtoehtoja molemmat sen sijaan kiittelevät. Netistä löytyy karppaajille sovellettuja ruokaohjeita sekä palveluita, jotka opastavat hiilarittomassa ruokavaliossa sekä myyvät dieettiin sopivia tuotteita. Hyvin varustelluissa marketeissa myydään jopa Atkins-suklaata tai stevialla maustettuja makeisia karppaajan herkkuhetkiin.

Tähtäimessä terveellinen arki

Leivästä luopuminen oli myös Arvolalle haaste. Vähähiilihydraattisen dieetin myötä ruokailutottumuksiin jäi myönteisiä muutoksia: raskaiden lisukkeiden sijaan kalan tai lihan kaveriksi riittää nykyään kevyt salaatti ja muutamaa pakastepizzahairahdusta lukuun ottamatta epäterveelliset eineksetkin ovat jääneet kaupan hyllyille.

– Huonoihin puoliin puolestaan lukeutuu pelko rasvaisen ruokavalion terveyshaitoista, kuten kolesterolin kohoamisesta. Lisäksi sosiaaliset tilanteet voivat vaikeutua, kun ei voi osallistua kesteihin, Arvola nostaa esiin.

– Säännöllinen ateriarytmi, pienemmät annoskoot sekä terveellinen ja tasapainoinen ruokavalio ovat turvallisia tapoja painonhallintaan. Yhdessä liikunnan kanssa niistä olisi hyvä saada pysyvä osa arkea. Herkuttelukaan ei silloin tällöin haittaa, kun perusruokavalio on kunnossa, Pohjavuori vinkkaa.

– Lisäksi näin pikkujouluaikana on syytä tarkkailla alkoholinkäyttöä, hän muistuttaa.

4 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ti, 2015-02-17 05:18
Monipuolinen ruokavalio kohtuudella nautittuna on paras. Ei liene hyvä saada liikaa proteiinia ruuasta. No näitä trendejä tulee ja menee.
Käyttäjän Api kuva

Api

Ma, 2015-05-04 22:09
En ole koskaan karppaillut.
Käyttäjän SMEL kuva

SMEL

Ti, 2016-01-05 09:09
Moniko mahtaa vielä karpata, en tunne enää ketään.
Käyttäjän Desi kuva

Desi

Ke, 2016-01-06 11:16
Taitaa olla karppaus hieman jo "last season"?