Etusivu Artikkelit Vinkit testit Kasvikset käyttöön!

Kasvikset käyttöön!

vihannekset

Keskellä talvea kannattaa nauttia vihannesosaston tarjonnasta vähän uudella tavalla. Kokeile vaikka punajuurisipsejä tai maukasta kukkakaaliriisiä! Tässä ideakeittiön vinkit kasvisten käyttöön.

Merkillisen muotoinen maa-artisokka sisältää runsaasti kuitua, B-vitamiineja, sekä rautaa ja kaliumia. Se sopii erinomaisesti diabeetikon ruokavalioon, koska sen sisältämä hiilihydraatti on suurelta osin inuliinia, joka hajoaa elimistössä hedelmäsokeriksi.

Miedon makuinen maa-artisokaa maistuu erinoamaiselta keitossa tai muhennoksena, mutta sitä voi valmistaa myös perunan lailla keittämällä.

 

Kukkakaali maistuu keitettynä, höyrytettynä ja raakana. Siitä saa myös oivallisen gratiinin. Kokeile vaihteeksi maukasta ja terveellistä kukkakaaliriisiä. Se maistuu lapsillekin.

Tee näin:

- Pese kukkakaali ja raasta se pieneksi raastimella.

- Kiehauta kukkakaalimurska nopeasti suolalla maustetussa vedessä.

- Nauti riisin tai perunamuusin tapaan lisukkeena.

 

Punajuuri, porkkana ja lanttu ovat suomalaisille tuttuakin tutumpia juureksia. Uudella kivalla tavalla niillä voi herkutella vaikkapa valmistamalla maukkaita sipsejä.

Tee näin:

- Leikkaa  kuorituista juureksista ohuita siivuja. Voit käyttää terävää veistä tai vaikka juustohöylää.

- Paista siivut kuumassa Cocos-rasvassa pannulla rapeiksi ja ripottele päälle suolaa ja halutessasi vaikkapa chili- tai paprikajauhetta tai yrttejä.

- Helpon dippikastikkeen saat, kun lisäät Hellmann’s majoneesiin tuoretta valkosipulia, timjamia ja ripauksen suolaa.

 

Varsiselleri ja fenkoli ovat voimakkaan makuisia kasviksia, jotka moni tuntee keitoista. Fenkolin siemeniä käytetään paljon myös leivonnassa. Tuoreena varsiselleri ja fenkoli maistuvat maltillisesti annosteltuina raikkailta vaikkapa salaatin joukossa. Kokeile niitä myös dippivihanneksina!

 

Piparjuuri on vaalea, pitkä ja hoikka juures. Sitä käytetään muhennoksissa ja kastikkeissa. Piparjuuren kirpeä maku johtuu sen sisltämästä sinappiöljystä. Piparjuuri on oivallinen kuidun, C-vitamiinin ja hivenaineiden lähde. Raastettu piparjuuri sopii mainiosti kalan kaveriksi.

 

Lähde: Kotimaiset kasvikset ry.
Teksti ja kuva: Ani Kellomäki

7 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Pe, 2015-02-20 05:08
Täytynee kokeilla tuota maa-artisokkaa. Miten lie, aiheuttaneekohan tuo inuliini vatsavaivoja.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ke, 2015-03-04 05:09
Maa-artisokka on kuitenkin helpompi kuoria verrattuna latva-artisokkaan.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ti, 2015-03-10 07:10
Maa-artisokkaa olen käyttänyt sosekeittoon ja uunijuuresten kaverina.
Käyttäjän Api kuva

Api

Ti, 2015-05-26 22:40
Lisää kasvikisa ruokavalioon.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ma, 2015-12-21 21:46
Hyvää luettavaa!
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ti, 2016-01-05 05:00
Joulun jälkeen tekeekin mieli enemmän laittaa kasviksiksia enenmmän ruuaksi.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ti, 2016-01-05 13:41
Fenkolia kukuilin, sitä ei nyt ollut saatavilla ruokakaupassamme. Onneksi oli nyt hyviä ruusukaaleja, joita sitten ostin 2 rasiaa.