Etusivu Artikkelit Vinkit testit ”Kenguru ja lakritsajuuri ne yhteen sopii”

”Kenguru ja lakritsajuuri ne yhteen sopii”

Ideakeittiön Facebook-sivulla on kuukauden ajan ollut käynnissä kilpailu, jossa ryhmän jäsenet pääsevät toteuttamaan luovuuttaan. Ajatuksena on valita kymmenien ruoka-aineiden joukosta viisi ainesosaa, joita Ideakokki käyttää ateriassaan.

 

Ensimmäiseen haasteeseen tarttui Ideakeittiön oma kokki Lauri Skyttä. Raaka-aineiksi valikoituivat kenguru, mango, kirsikka, kastanja ja lakritsijuuri.

Ainesosat ovat kengurua lukuun ottamatta Skytälle tuttuja, mutta niiden yhdistelmä on erikoinen. Skyttä ehti suunnitella annosta etukäteen edellisenä iltana, mutta pääosin resepti syntyy valmistuksen ohessa.

– Vietin unettoman yön ja mietin, mitkä aineista sopivat yhteen. Yritin pitkään sovittaa kaikkia yhteen ruokaan, mutta maut olivat niin voimakkaita ja erilaisia, että päätin jakaa kokonaisuuden pääruokaan ja jälkiruokaan.

 

Ihan oikeita reseptejä

Kahdeksi eri ruoaksi jakamiseen Skyttä päätyi myös siksi, että ruoasta tulisi viihteellisen kokeilun sijaan oikea resepti.

– Ruokaa ei kannata tehdä vain sen takia, että se menee roskiin.

Skytän lausunto roskiin heittämisestä tuntuu hassulta, sillä jälkiruoaksi leivotusta kakusta leikataan pieniä siivuja ja loput näyttäisivät menevän roskiin. Niin ei kuitenkaan ole, sillä kokki maistelee kakun rippeitä rivakalla tahdilla.

Koko neljälle hengelle valmistettu ateriakokonaisuus häviää lautasilta pian kuvauksen jälkeen, sillä keittiöstä kantautuva ruoan tuoksu houkuttelee paikalle lounastaan aloittelevia ideakeittiöläisiä. Näin hävikistä päästään eroon ennätysajassa.

 

Kehittäminen jatkuu kokatessa

Menun valmistelu poikkeaa Skytän normaalista työskentelystä sillä, että Ideakokin tapauksessa reseptin synnyttämiseen ja kokeiluun kuluu normaalia enemmän aikaa. Päässä muhinut resepti ei siis ole vielä valmis, vaan kehitystyö on jatkuvaa.

– Tää mango ei nyt maistu riittävästi valmiissa kakussa. Jälkkäriin kannattaa laittaa vielä mangososetta päälle.

Klassiset ruokareseptit ovat kautta aikain syntyneet ikään kuin vahingossa, ja siihen uskomukseen perustuvat myös Ideakokin luova lähestymistapa. Tuskin esimerkiksi homejuusto ja piparit olisivat etsiytyneet pariksi ilman onnekasta sattuma

– Kyllä hyviä reseptejä syntyy vahingossa. Itse tein parhaan tomaattikastikkeeni niin, että unohdin sen hautumaan liian pitkäksi aikaa kattilaan, jolloin pohjalle paloi tasainen kerros. Se maistui mukavasti savustetulta.

Ongelma vahinkoresepteissä on se, että niiden toistaminen on usein hankalaa. Ideakokki-sarjan ideana on löytää epäsovinnaisia yhdistelmiä, jotka olisi mahdollista toteuttaa myös uudelleen.

”Pelkäsin liikaa lakritsijuurta”

Kolmen tunnin kokkausrupeaman jälkeen Ideakokki-sarjan ensimmäinen ateriakokonaisuus on valmis. Aikaa meni enemmän kuin Skyttä olisi osannut kuvitella, mutta lopputulos tyydyttää miestä, ainakin osittain.

– Kohtalaisen hyvin se meni.

Viidestä raaka-aineesta syntyi pääruoka, joka rakentui parmankinkkuun käärityn kengurun sisäfileen ympärille. Lisukkeeksi tehtiin juuriselleripyreetä ja kirsikkakastiketta.

Jälkiruoka sisälsi kaksi etukäteen päätettyä ainesosaa. Niistä tehtiin mangokakkua ja kastanjasuklaamoussea. Kokonaisuuden kruunasi vaniljajäätelö.

– Jos tekisin tämän toisen kerran, korostaisin tiettyjä makuja lisää. Vähän ehkä pelkäsin liikaa esimerkiksi lakritsajuurta. Nyt valinnat olivat aika turvallisia.

Ideakokin uusi haaste tulee melko pian, sillä seuraava tehtävä odottaa heti grillikauden avautumisen myötä. Sitä Skyttä odottaa innolla, sillä mies tunnustautuu intohimoiseksi grillaajaksi. Ensi kerraksi mies toivoo vieläkin kovempia haasteita.

–  Olisi hauskaa päästä tekemään ruokaa muusta kuin sisäfileestä. Tämä oli jopa vähän liian helppo.

Teksti ja kuvat: Tuomas Rajala

1 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Su, 2015-03-15 18:43
Kengurua löytyisi Lidlistä. Tosin voisi liiallisella kypsentämisellä tulla kengänpohjamaiseksi.