Etusivu Artikkelit Vinkit testit Kuivakakku taipuu moneksi

Kuivakakku taipuu moneksi

Porkkanakakku

Isoäidin kahvipöydästä tuttu kuivakakku saa mehevyyttä piimästä ja jogurtista.

Perinteiset kuivakakut ovat erinomaisia sellaisenaan, mutta pienellä vaivalla niistäkin saa modernimman tai vaikka juhliin sopivamman version. Kahvikakuiksikin kutsutut leivonnaiset ovat parhaimmillaan uunituoreena kahvin tai teen kera.

- Kun taikinaan sekoittaa piimää tai maustamatonta jogurttia, tulee kakusta ihanan mehevä, vinkkaa Leivontaa rakkaudella -blogia pitävä 15-vuotias Laura Lappalainen.

 

Aina sama taikinapohja

Laura leipoo kuivakakkuja kuukausittain, aina uusia makuja kokeillen. Kakun pohja pysyy kuitenkin aina samana, sillä siihen pystyy yhdistämään lähes mitä tahansa makuja. Suklaa on yksi Lauran suosikeista.

- Suklaa sopii rouheena lähes minkä tahansa kakkutaikinan sekaan. Samoin sulatettu suklaa säilyttää hyvin taikinan rakenteen. Ja kaakaojauheella syntyy helpoiten perinteinen tiikerikakku, Laura sanoo.

Peruspohjan seassa kannattaa kokeilla myös mausteita, esimerkiksi kardemummaa. Tai kanelia. Kuivakakun väliin voi laittaa esimerkiksi kaneli-mururaidan.

- Se syntyy voista, jauhoista, fariinisokerista ja reilusta määrästä kanelia. Maku on aivan ihana.

 

Kuivakakun sekaan marmeladia ja tuoreita marjoja

Myös hillot ja hillokkeet toimivat hyvin kuivakakun seassa. Kesäisin hillokkeen voi keittää vaikka raparperista, syksyisin omenoista.

- Nopea hilloke syntyy helposti mikrossa. Hedelmä pilkotaan pieniksi kuutioiksi, lisätään joukkoon sokeria ja kanelia. Kuumennus mikrossa parin minuutin ajan ja hilloke on valmis, vinkkaa Lappalainen.

Kaupoissa myytävistä vaihtoehdoista kannattaa valita paistonkestävä marmeladi. Normaalit hillot saattavat kuohua uunissa, jolloin kakun pinnalle tulee vaahtomainen rakenne. Marmeladin lisäksi voi kokeilla myös tuoreita marjoja. Mustikoita ja viinimarjoja käyttäessä marjat kannattaa pyöritellä ennen taikinaan lisäämistä perunajauhoissa, sillä muuten taikina vetistyy helposti. Se vaikuttaa kypsymisaikaan.

 

Kokeile erilaisia kuorrutteita

Kuivakakkuihin saa vaihtelua erilaisilla kuorrutteilla. Maukas lopputulos tulee esimerkiksi voi-tomusokerikreemillä. Siinä 50 grammaan voita sekoitetaan neljä desiä tomusokeria. Lisäämällä vähän maitoa tai sitruunamehua kreemistä tulee juoksevampi ja siitä pystyy pursottamaan vaikka erilaisia kuvioita.

 - Myös suklaasta saa tehtyä maukkaita kuorrutteita. Kun sulan suklaan sekaan laittaa vähän sulaa voita ja maitoa, tulee rakenteesta hyvä ja sopivan juokseva. Valkosuklaa näyttää hyvältä erityisesti tummissa suklaa-kuivakakuissa.

Kuivakakusta saa juhliin sopivan version, kun kiinnittää huomiota koristeluihin. Kuorrutteen päälle voi ripotella esimerkiksi suklaarouhetta, nonparelleja tai marjoja. Kuorrutteen voi korvata myös marsipaanilla tai sokerimassalla. Ennen kuorruttamista ja koristeluiden laittamista maltti on valttia. Kakku kannattaa jäähdyttää vuoassaan noin 10−15 minuutin ajan ennen kumoamista, sillä kuumana kakun rakenne murenee helposti.

Laura Lappalainen aloitti oman Leivontaa rakkaudella -bloginsa viime vuoden syksyllä. Vuoden aikana hän on jakanut reseptejä noin 250 verran. Ideoita hän kerää blogeista, erityisesti ulkomaisista. Niissä on usein rikkaammat reseptivarastot, joiden ideoita hän yhdistelee omiin parhaimpiin resepteihinsä.

 

Sinäkin voit lisätä parhaimman kuivakakkureseptisi Ideakeittiön resepteihin, josta myös muut käyttäjät löytävät sen!

Alla olevasta videosta löydät Ideakeittiön vinkit perinteisen porkkanakakun päivittämiseen.

6 kommentit

Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

Pe, 2014-11-07 13:19
Minä olen sina pitänyt kahvikakuista,välillä ne olivat kovastikin pannassa,mutta nyt taas näyttäisi että nuoretkin tekee niitä. Kakkutikkarit on kiva tapa uudesta innovaatiosta käyttää kakkutaikinaa. Jouluksi leivon perinteisen englantilaisen viskipaukun ja sen teko onkin jo ensi viikolla. Kakun pitää tekeytyä kaun ja sitä juotetaan viskillä viikottain.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ma, 2015-03-02 10:10
Kuivakakut voisi taipua vaikka muffininiksi.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

La, 2015-03-14 03:07
En innostu kuivakakuista. Olen enempi täytekakkujen perään.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

To, 2015-05-14 20:05
Kuivakakut on herkkua!
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

To, 2015-05-14 20:05
Kuivakakut on herkkua!
Käyttäjän Desi kuva

Desi

Ke, 2016-01-06 11:31
Komppaan pike14.aa ja freyaa.