Etusivu Artikkelit Vinkit testit Naan-leipä – näin valmistat intialaisen herkun kotona

Naan-leipä – näin valmistat intialaisen herkun kotona

Naan-leipä

Intialainen naan-leipä onnistuu kotonakin, kunhan käytössä on luonnonkivi. Kuumennetun kiven avulla leipään saa ihanan rapean pinnan.

 

Intialaisesta ruokakulttuurista tuttu naan-leipä valmistetaan perinteisesti tandooriuunissa, mutta herkkua pystyy hyvin valmistamaan tavallisessa kotikeittiössäkin. Maidosta, luonnonjogurtista ja vehnäjauhoista tehtävä taikina muistuttaa normaalia leipätaikinaa. Suola kannattaa kuitenkin lisätä mukaan vasta taikinan vaivaamisen loppuvaiheessa.

- Taikinaan on tärkeää saada hyvä sitko. Jos suolan lisää mukaan vasta myöhemmin, auttaa se sitkon muodostumisessa, kokki Roni Toivari vinkkaa.

 

Paista naan-leivät luonnonkiven päällä

Kohoamisen jälkeen taikina pyöritellään pötköksi ja siitä leikataan halutun kokoisia palloja. Pallojen ei tarvitse olla tasaisen pyöreitä. Pallot painetaan tai kaulitaan litteiksi ja paistetaan kuumassa uunissa luonnonkiven päällä. Kannattaa etsiä mahdollisimman litteä ja pinta-alaltaan iso kivi, jonka päällä valmistuu kerralla useampikin leipä.

- Uuni lämmitetään niin kuumaksi kuin mahdollista, eli noin 250 asteeseen. Kun uuni on valmis, on kivikin tarpeeksi kuuma. Leivät valmistuvat kuumassa uunissa noin kahdeksassa minuutissa. Jos leipään haluaa lisää makua, voi sen sivellä esimerkiksi valkosipuli-yrttivoilla paistamisen jälkeen, sanoo Toivari.

Luonnonkivi kuumenee uunissa peltiä kuumemmaksi. Kiven ansiosta leivän pinnasta tulee täydellisen rapea.

 

Tarjoa hummuksen ja raidan kera

Naan-leipä sopii erityisen hyvin mausteisten ruokien kanssa tarjottavaksi. Leivän rakenne muistuttaa pitaleipää, ja sitä voi dippailla vaikka kikherneistä valmistettavaan hummus-tahnaan tai raikkaaseen raitaan. Raita on kylmä jogurttikastike, jonka raikas maku tulee mintusta ja kurkusta. Se sopii mainiosti myös suomalaisten grilliruokien lisukkeeksi. Yhtä hyvin naan-leipää voi upottaa kuumaan keittoon, tai sen sisälle voi kääriä täytteitä tortillan tavoin.

Ideakeittiön sivuilta löydät herkullisia ideoita, joita voit tarjoilla yhdessä naan-leivän kanssa. Kokeile esimerkiksi intialaista lammaspataa, kantarellikeittoa tai sadonkorjuusalaattia.

 

Alla olevasta videosta löydät Ideakeittiön vinkit helpon ja rapean naan-leivän valmistamiseen.
 

6 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Su, 2015-03-01 11:41
Pitänee joskus ihan kokeilla. Eiköhän tuo uunipelti pelitä ihan hyvin.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

La, 2015-09-05 20:51
Maistuvaa!
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

La, 2015-09-05 20:51
Maistuvaa!
Käyttäjän Desi kuva

Desi

Ma, 2016-01-04 22:27
Hyvää naanleipää. Hyvä video ja artikkeli.
Käyttäjän Indiska kuva

Indiska

Ke, 2016-01-06 15:14
Tykkään :)
Käyttäjän Jake kuva

Jake

To, 2016-01-07 02:35
Kuumalla valurautapannulla onnistuu myös hyvin.