Etusivu Artikkelit Vinkit testit Noutopöytä – paljonko on paljon?

Noutopöytä – paljonko on paljon?

Noutopöydän suunnittelussa on otettava huomioon monta asiaa. Millaisia vieraita on tulossa? Onko joukko nais- vai miesvaltainen? Kauanko juhlat kestävät? Noutopöydän valikoiman tulisi tarjota jokaiselle jotakin, mutta ruokalajien määrää on turha kasvattaa liian suureksi.

Tee vieraillesi helpot juhlat

Valitse noutopöytään erilaisista raaka-aineista valmistettuja ruokia, jotta pöytä olisi monipuolinen. Jos tarjoat kovin eksoottisia ruokalajeja, ota mukaan myös jokin kaikille tuttu ja turvallinen vaihtoehto. Ota huomioon “ruokarajoitteiset” vieraasi – periaatteena jokaiselle jotakin; niin laktoosi-intoleranteille, kasvisyöjille kuin keliaakikoille. Tarjolla oleville ruoille on hyvä tehdä pienet laput, joissa lukee, mitä ruoka on ja onko se esimerkiksi laktoositon.

Juhlien kesto vaikuttaa määrään

Jos juhlat kestävät koko illan, tarvitset enemmän ruokaa kuin parin tunnin kutsuilla. Nyrkkisääntönä on, että vieraat syövät 4 – 6 annospalaa tunnissa. Alkupalaksi riittää 3 – 5 annospalaa per henkilö ja koko illaksi kannattaa varata 8 – 12 annospalaa per henkilö.

Ruokalajien ja tarjoiluastioiden valinta

Monipuolisessa noutopöydässä on niin lihaa, kalaa kuin kasviksiakin. Kuudesta kahdeksaan ruokalajia on riittävä pidemmilläkin kutsuilla. On parempi, että teet muutaman hyvän ruokalajin kuin että yrität venyä liian monen lajin valmistamiseen. Tarjoiluastioiden valinnassa on kaksi tärkeää kriteeriä: astioiden tulee olla tarpeeksi suuria eikä samalla tarjoiluastialle tule laittaa enempää kuin kahta eri ruokalajia. Muuten tarjoiluastioiden kanssa kannattaa käyttää mielikuvitusta, esimerkiksi erilaiset korit meksikolaisjuhlissa nostavat juhlan tunnelmaa.

Paljonko on paljon? – suolainen noutopöytä

Koko illan kestäviin juhliin kannataa varata 400 – 500 g ruokaa per henkilö. Kylmiä kaloja ja lihoja varataan noin 75 g/hlö, salaatteja hieman enemmän. Huomaa, että myös leivät ovat osa noutopöytää – laske ne yhdeksi ruokalajiksi. Kalliimpien raaka-aineiden kohdalla annoskokoa voi huoletta pienentää.

Jos tarjolla on lämmin ruoka, alkupalasalaattia varataan noin 100 g/hlö. Pääruoalle pari perunaa, 150 – 200 g lihaa tai kalaa ja lisäkekastiketta reilu 0,5 dl/hlö.

Jos vierasjoukkosi on miesvoittoinen, ruokaa kannattaa varata hieman yläkanttiin.

Paljonko on paljon? – kahvinoutopöytä

Alla osviittaa kahvinoutopöydän rakentamiseen:

  • voileipäkakku = noin 1 cm/hlö
  • voileivät = 3 kpl/hlö
  • rengasvuoassa tehty kahvikakku = 30 viipaletta
  • 5 dl pullataikina = n. 45 pikkupullaa tai pullaviipaletta
  • 4 munan kakku = 12 hengelle; kuuden 20:lle
  • pellillinen piirakkaa tai leivospaloja = 30 – 40 palaa

7 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Pe, 2015-02-20 05:11
Tarpeellista tietoa.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Su, 2015-02-22 07:39
Hyviä vinkkejä.
Käyttäjän Makunystyrä kuva

Makunystyrä

Ke, 2015-09-16 13:59
Hyödyllisiä vinkkejä, pitääpä ottaa talteen =)
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ma, 2016-01-04 20:15
Tässäpä oli hyödyllistä tietoa.
Käyttäjän Desi kuva

Desi

Ma, 2016-01-04 22:15
Hyödyllinen artikkeli.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ke, 2016-01-06 05:57
Paljon oli hyödyllistä tietoa.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ke, 2016-01-06 23:09
Tulossa ensikuussa isommat juhlat, joten tämä artikkeli oli taas paikallaan.