Etusivu Artikkelit Vinkit testit Pastasta saa nopeasti helppoa ja herkullista

Pastasta saa nopeasti helppoa ja herkullista

munapasta

Aina kun aikaa on vähän ja syöjiä paljon tai vähän, kannattaa keittää pastaa.

Pastan historiasta tiedetään hyvin vähän mitään varmaa. Todennäköistä kuitenkin on, että pasta on keksitty satoja vuosia ennen ajanlaskumme alkua. Pastan on arveltu olevan antiikin kreikkalaisten, arabialaisten tai kiinalaisten keksimä ruokalaji, jonka italialaiset ovat ottaneet omakseen. Pasta oli ensin ylellisyystuote, koska sen tekemiseen vaadittavaa durumvehnää oli heikosti saatavilla. 1600–1700-luvuilla durumvehnän viljely yleistyi ja se teki pastasta koko kansan ruokaa.

Napolista muodostui 1700-luvulla etenkin kuivapastan keskuspaikka, koska alue soveltui erinomaisesti durumvehnän viljelyyn. Kuivapastasta tuli säilyvyytensä vuoksi tärkeä osa kauppalaivastojen aterioita ja merimiehet nopeuttivat pastan leviämistä muualle maailmaan.

Ensimmäinen tomaattiin liittyvä pastaresepti on vuodelta 1839. Siitä alkaneen kastikekulttuurin leviäminen teki pastasta italialaisten keittiön kulmakiven. Huolimatta siitä, että italialaiset eivät ole keksineet pastaa, se tunnetaan maailmalla italialaisen keittiön tuotteena. Italialaisten intohimoinen suhtautuminen sekä pastan valmistustapoihin että tapoihin nauttia pastaa, ovat tehneet Italiasta pastan kotimaan. Italialaisten esittelemänä pasta on löytänyt paikkansa ruokapöydissä ja nykyään kansainvälistä pastapäivää vietetään 25.10.

Kuivapasta vai munapasta

Pastaa voi valmistaa myös muista viljalajeista kuin vehnästä, mutta Italiassa durumvehnän käytöstä on säädetty lailla. Tavallinen kuivapasta valmistetaan Etelä-Italiassa viljeltävästä durumvehnästä ja vedestä. Sen muoto voi olla mikä tahansa ja sitä voidaan värjätä esimerkiksi tomaatilla tai pinaatilla.

Munapasta valmistetaan munista ja vehnäjauhosta. Sitkoaineena toimii muna ja kotipastassa sataan grammaan jauhoja tarvitaan yksi muna. Munapastan säilyvyys on huono. Poikkeuksena voidaan mainita teollisesti valmistetut munapastat, joissa säilyvyyttä on parannettu esimerkiksi lisäämällä taikinaan durumvehnää.

Vahdi pastan kiehumista

Pastan keittämisessä on tärkeintä, että vettä on tarpeeksi. Suola ja pasta lisätään kiehuvaan veteen ja keittämisen alkuvaiheessa pastaa on sekoitettava, jotta se ei paakkuunnu tai tartu kattilan pohjaan. Keittoaika riippuu pastasta. Pakkauksen merkinnät antavat viitteitä keittoajasta, mutta oikean ajan löytää maistamalla pastaa keittämisen aikana. Pastan kuuluu olla al dente eli hampaissa tuntuvaa.

Keitettyä pastaa ei huuhdella, vaan se valutetaan lävikössä. Keitinvettä kannattaa säästää, koska sillä saa tarvittaessa ohennettua pastalle tarkoitettua kastiketta. Nokare voita tai loraus öljyä peittävät pastan tärkkelysmolekyylit ja pasta säilyy irtonaisena.

Kastike maustaa pastan

Kastikkeiden alkuperäinen tarkoitus on ollut maustaa pasta. Siksi pieni määrä kastiketta riittää, jotta myös pastalla on mahdollisuus maistua. Kastikkeelle kannattaa valita oikeanlainen pastamuoto. Spagetille sopii esimerkiksi öljypohjainen kastike tai ohut tomaattikastike. Tagliatelle eli nauhapasta on parhaimmillaan kermaisen kastikkeen kera. Ontot pastat eli esimerkiksi penne-pastat ovat herkullisia onkalot täyttävän paksun kastikkeen kanssa. Ruokalajina pasta kannattaa pitää yksinkertaisena. Raaka-aineita tarvitaan harvoin viittä enempää.

Pastasta saa loihdittua pienellä vaivalla halpaa, helppoa ja monipuolista ruokaa. Pastan maustajiksi sopivat loistavasti sekä kylmät pestot että erilaiset lämpimät kastikkeet. Ruoanvalmistusta voi nopeuttaa käyttämällä valmiita kastikkeita, kastikeaineksia tai keittoaineksia pastakastikkeiden pohjana. Myös puolivalmiit pasta-ateriat valmistuvat muutamassa minuutissa, kun tilanne sitä vaatii.

Ideakeittiön sivuilta löydät useita maistuvia pasta-aterioita. Cheddarilla maustettu makaronilaatikko, kana-tomaattipasta sekä perinteiset bolognese ja carbonara ovat herkullisia esimerkkejä pastaruoista. Lisäksi pasta taipuu erilaisiin salaatteihin. Kokeile Ideakeittiön reseptejä ja löydä oma suosikkisi!

Alla olevasta videosta löydät Ideakeittiön vinkit vihreän ja punaisen peston valmistamiseen, jotka ovat myös erinomaisia pastakastikkeita.

 

4 kommentit

Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ti, 2015-02-17 06:07
Ei ole tullut tehtyä pastaa itse.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Pe, 2015-02-20 05:06
Mielenkiintoista. Täysjyväpasta on ihan ok.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ma, 2015-05-04 22:41
Pasta on herkkuani!
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ti, 2016-01-05 04:38
Pastat onkin hyviä.