Etusivu Artikkelit Vinkit testit Polttoaine vai nautinto? Myytinmurtajat suomalaisen ruokakulttuurin kimpussa

Polttoaine vai nautinto? Myytinmurtajat suomalaisen ruokakulttuurin kimpussa

Ravintola Spisin Jani Kinanen joutui tentattavaksi Myytinmurtajat-juttusarjassamme ja paneutui täkäläiseen ruokakulttuuriimme.

 

Suomalaista ruokaa kuulee silloin tällöin moitittavan yksipuoliseksi ja tylsäksi, mutta se on kaikkea muuta: maailmalla puhtaiden, pohjoismaisten raaka-aineita arvostus on huipussaan. Kesällä meiltä löytyy raikkaita kasviksia, syksyllä puolestaan sieniä sekä marjoja. Juureksia on saatavilla ympäri vuoden.

– Sesonkiajattelua kannattaa hyödyntää myös kotikeittiöissä, muistuttaa pohjoismaista fine dinigiä tarjoilevan Ravintola Spisin ravintoloitsija–sommelier Jani Kinanen.

Kinanen sai tehtäväkseen kumota ruokakulttuuriimme liittyviä myyttejä. Ovatko lapsemme ja nuoremme vieraantuneet täkäläisistä ruokaperinteistä? Entä löytyykö maastamme kansallisruokaa?

– Eipäs ole! Meillä on valtava kirjo hienoja kasviksia ja juureksia, joista jälkimmäisiä on saatavilla läpi vuoden. Suomalaisten pitäisi arvostaa puhtaita makujamme.

2. Meillä ei ole omaa kansallisruokaa, kuten muissa maissa.

– Ehkä yhtä kansallisruokaa ei ole, mutta maakunnallisia ruokia riittää aina karjalanpaistista poronkäristykseen. Hernekeittoakaan ei taideta syödä meidän tuntemassa muodossa muualla kuin Suomessa. Oma suosikkini on kesäkeitto, sillä siinä maistuu tuoreet, raikkaat kasviksemme.

3. Maassamme ei noudateta ruoka-aikoja, kuten vaikkapa Ranskassa.

– Eikö? Olen ymmärtänyt, että monissa perheissä syödään säännöllisten ruoka-aikojen mukaan. Myös ravintoloilla on yhtenäiset aukioloajat, jotka osaltaan määrittelevät syömisrytmiämme. Illallista täällä syödään varhain verrattuna moniin muihin maihin. Uskon sen johtuvan siitä, että työpäivät alkavat aikaisin. Myös pimeydellä voi olla vaikutusta asiaan.

4. Suomalaiset ovat leipähullua kansaa.

– Pitää paikkansa. Meillä on loistavia ruisleipiä ja rieskoja. Ruotsin vaikutuksesta myös näkkileipää syödään paljon. Nyt muodissa ovat hapanjuureen valmistetut vaaleat leivät.

5. Kotikokkien kannattaisi hyödyntää kulloinkin sesongissa olevia raaka-aineita.

– Ilman muuta! Sesongin raaka-aineet ovat sitä paitsi edullisia. Vaikka kesä on lyhyt, sesongin makuja voi säilöä: marjat ja yrtit pakastaa, sienet kuivata tai suolata. Juureksia saa läpi vuoden.

6. Suomalainen juomakulttuuri on hiljalleen eurooppalaistumassa.

– Kyllä suomalaiset osaavat nykyään arvostaa viinejä eri lailla kuin ennen. Myös terveyspuolta ajatellaan entistä enemmän. Vastikään sain maistaa koivunmahlasta valmistettua kuohuviiniä!

7. Tuhti punaviini on väärä valinta suomalaiseen joulupöytään, jossa on kevyitä ja makeahkoja makuja.

– Haluan korostaa, ettei viinin ja ruoan yhdistämistä kannata ottaa turhan vakavasti – oma maku ratkaisee. Itse rakastan valkoviinejä ja saatan nauttia niitä läpi aterian, mutta talven tullen tekee mieli punaista. Myös oluet kuuluvat pohjoismaiseen ruokakulttuuriin.

– Tottahan toki ruoka on polttoaine, mutta kyllä suomalaiset osaavat nautiskellakin. Ravintolamme asiakkaat hakevat kokonaisvaltaista kokemusta, jossa ruoka, juoma ja palvelu yhdistyvät. Meillä käy myös enenevissä määrin ulkomaalaisia ruokamatkailijoita, onhan pohjoismaisen ruoan arvostus maailmalla huipussaan.

9. Kahvia maassamme kuluu litrakaupalla.

– Totta. Suomalaiset ovat kahvihullua kanssa. Eikö vastikään julkaistu tutkimus, jonka mukaan suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa henkeä kohden? Kiinnostus erikoiskahveihin on myös kasvamassa ja maastamme löytyy upeita pienpaahtimoita.

10. Pikaruokakulttuurin rantautuminen Suomeen on vieraannuttanut lapset ja nuoret täkäläisistä ruokaperinteistä.

– Vaikea sanoa. Käsittääkseni kotona ja kouluissa syödään suomalaista ruokaa. Ulkomailta Suomeen muuttaneiden mukana tulleet etniset ruokapaikat ovat varmasti vain rikastuttaneet ruokakulttuuriamme.

– Ruokakulttuuri elää ja muuttuu koko ajan. Itse olen huomannut, että ruokailusta on tullut osa arkinautintoa. Nykyään ei mennä ulos syömään vain syntymäpäivänä. Kivoja ravintoloita on alkanut tulla pääkaupungin ulkopuolellekin. Ei tarvitse lähteä Helsingistä Porvoota tai Kirkkonummea kauemmas, niin jo löytyy hienoja ruokapaikkoja.

12. Suomalaiset ruoat ovat aika eksoottisia ulkomaalaisille.

– Ainakin mämmi on. Jos saisin valita yhden asian ruokakulttuuristamme, jonka veisin ulkomaille, se olisi loistavat marjamme ja sienemme.

2 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ti, 2015-02-17 04:44
Suomalainen puhdas ruoka, marjat, juurekset ja sienet. Onneksi perinneruokia aletaan taas arvostaa. Ja kaikkeahan voi tuunata mieleisekseen.
Käyttäjän Indiska kuva

Indiska

To, 2016-01-07 10:33
Mukava juttu.