Etusivu Artikkelit Vinkit testit Ravintolapäivän tunnelmia pullabaarista – miten luodaan pop up -ravintola päiväksi?

Ravintolapäivän tunnelmia pullabaarista – miten luodaan pop up -ravintola päiväksi?

Miten onnistuu oman ravintolan avaaminen yhden päivän ajaksi?

Vuonna 2009 perustettu Suomen ensimmäinen roller derby -joukkue Helsinki Roller Derby avasi Ravintolapäiväksi 18.8.2013 oman pop up -ravintolansa Ideakeittiön tiloihin. Rullaavien ruokaharrastajien trooppisessa 8all’s -ravintolassa maisteltiin nimensä mukaisesti kahdeksaa erilaista pullavaihtoehtoa aina lammaspullista herkullisiin raakakasvispyöryköihin. Suolaisten pullien lisäksi tarjolla oli jääteetä, smoothieita sekä roller derby -joukkueen teemaherkkua, suussa sulavan suklaista Turtle Pizzaa.

Pop up -ravintolan perustaminen yhden päivän ajaksi saattaa kuulostaa helpolta, mutta todellisuudessa kymmenien tai jopa satojen asiakkaiden ruokkiminen vaatii tarkkaa suunnittelua ja ennakkovalmistelua.

Idea omasta ravintolasta

Alkukesästä 2013 Helsinki Roller Derby -joukkue keksii idean omasta Ravintolapäivä-ravintolasta. Joukkue kokoaa pikaisella aikataululla pienen työryhmän, joka kokoontuu kesäkuun alussa pohtimaan elokuisen pop up -ravintolan agendaa. Ensimmäisessä kokouksessa paikalla ovat innokkaat derbyilijät Mimi, Donna, Fisu, Rebel ja Mallu. Tässä vaiheessa on ehkä syytä selventää kyseessä olevan harrastajien alter ego -nimet.

– Derbynimet juontavat pitkälle lajin historiaan. Roller derby on peräisin 1920-luvun jenkeistä ja alun perin laji kehiteltiin sitä varten, että luistimille olisi jotain käyttöä. Ensin se oli enemmän kilpaluistelua kuin kontaktilaji. Sitten 1970-luvulla laji yhdistettiin todella oudosti showpainin kanssa. Silloin tulivat kuvioihin myös nämä alter ego -nimet, joukkueessa rullaava Mallu kertoo.

Showpainin trendi alkoi kuitenkin hiipua ja samalla myös roller derby teki kuolemaa. Onneksi vuonna 2002 joukko texasilaisia tyttöjä päätti aloittaa lajin uudestaan, uudistetuilla säännöillä.

– Showpainiosuus jäi pois, mutta derbynimet jäivät. Tämän jälkeen laji on lähtenyt rakettimaiseen nousuun. Se on tällä hetkellä maailman nopeiten kasvava naistenlaji. MM-kisat on jo kertaalleen järjestetty ja seuraavat ovat ensi vuonna. Suomessakin on jo parisenkymmentä joukkuetta.  Suomessa ja monissa muissa maissa villitsee nyt trendi, että pelataan ihan omalla nimellä, Mallu jatkaa.

Brunssi, hampurilaisia vai uudenlainen lihabullabaari?

Helsinki Roller Derbyn työryhmän ensimmäisessä Ravintolapäiväkokouksessa pohditaan erilaisia ruokatarjoiluvaihtoehtoja. Ideoita alkaa lentää ja syntyy ajatus brunssitarjoilusta. Myös hampurilaisia ja hodareita ehdotetaan, mutta mitään ei kuitenkaan vielä lyödä lukkoon. Keskustelu siirretään sen sijaan joukkueen Facebook-ryhmään, jossa myös muut derbyilijät saavat jakaa omia ehdotuksiaan.

Kesälomien kiireiden vuoksi suunnittelussa tapahtuu kuitenkin pientä suvantoa ja työryhmä aktivoituu uudestaan vasta heinäkuun lopussa. Silloin herää ensimmäistä kertaa idea lihapullabaarista ja mahdollisesta jälkiruokabuffetista. Idea innostaa erityisesti työryhmän kokkia, penkkivalmentajana ja aviomiehenä toimivaa, Rebel Rebelinäkin tunnettua Anttia.

– Alkuun mietimme hampurilaisia, sliderseita ja muita ruokia, mutta sitten totesimme, että ne ovat jo vanha juttu ja kaikki tekevät niitä. Sitten taas lihapullia ja muita lämpimiä, ruokaisia pullia ei oikein löydy mistään. Halusimme lähteä kehittelemään uudestaan näitä pullia, hieman eri tavalla.  Siis uudenlaisia makuja ja elämyksiä, Antti kertoo.

Suunnittelua, suunnittelua ja suunnittelua

Idea 8all’s -lihapullabaarista ja sen ruokalistasta alkaa pikku hiljaa hahmottua. Elokuun alussa Antti esittelee ideoimansa pullamenun, josta löytyy vaihtoehtoja joka makuun.  Ajatus jälkiruokabuffetista kuitenkin hylätään, jotta homma ei muuttuisi liian monimutkaiseksi. Jälkiruokalistalle jätetään kuitenkin yksi ehdoton herkku: Helsinki Roller Derbyn A-joukkueen All-Star Ninja Turtlesin mukaan nimetty suklainen jälkiruoka Turtle Pizza. Myös itse tehtyä jääteetä ja smoothieita päätetään ujuttaa listalle.

Homma muuttuu kuitenkin hieman haasteelliseksi, kun työryhmän henkilömäärä alkaa uhkaavasti vähentyä yllättävien menojen ja tapaturmien vuoksi. Joukkue kasaa pikaisesti uutta työryhmää, kun Ravintolapäivään on enää muutama viikko aikaa. Viikkoa ennen h-hetkeä ravintolan teemaksi päätetään valita “let’s get tropical!”. Joukkue haluaa luoda trooppisen pullabaarin, joka on keidas keskellä betonia.

Ravintolapäiväviikolla työryhmä kokoontuu vielä suunnittelemaan käytännön asioita aina asiakkaiden ohjaamisesta tarjoilujärjestelyihin sekä sisustukseen. Viimeksi mainittuun joukkue onnistuu saamaan materiaaleja sponsoriltaan KaksiTvålta. Työryhmä päättää myös, että roller derby -faninakin tunnettu Rakel Liekki voi laittaa pop up -ravintolaan esille taideteoksiaan.

Kilokaupalla lihapullamassaa ja viimeisen vuorokauden valmistelut

Lauantaina, päivää ennen Ravintolapäivää työryhmän on tarkoitus valmistella tila sekä tarjottavat ruoat. Haasteita kuitenkin riittää, kun työryhmän jäsen Raivo joutuu jäämään kotiin sairaan lapsen kanssa, ja valmisteluja jää suorittamaan enää neljä työryhmäläistä. Intoa kuitenkin riittää ja lopulta Raivokin pääsee paikalle Ideakeittiöön valmistelupuuhiin Rakel Liekin toimiessa paikan päällä lapsenvahtina taideteosten esillepanon ohella.

Keittiössä ollaan aamusta lähtien työntouhussa ja erilaisia pullamassoja valmistuu kilokaupalla. Veitset kilisevät ja monitoimikoneet surisevat, kunnes vihdoin iltapäivällä massat saadaan valmiiksi. Sitten varsinainen pullatehdas saadaan toden teolla käyntiin: pullat paistetaan uunissa valmiiksi raakapullaa lukuun ottamatta. Paikalla on myös joukkueen ranskalaisvahvistus Mario, joka askartelee kauniita pöytäkoristeita. Vihdoin kaikki alkaa olla viimeistä silausta vaille valmista Ravintolapäivän trooppista pullabaaria varten.

Valmiina ravintolan avajaisiin

8all’s -pop up -ravintola avaa ovensa Ravintolapäivänä, sunnuntaina 18.8.2013 kello 10. Työryhmä on ollut aamuyhdeksästä paikalla laittamassa paikkoja kuntoon ja pullien hinnaksi on päätetty 2-3 euroa kappaleelta. Pullabaarin juomatarjoilusta vastaa Minna Mässeli, joka tunnetaan derbypiireissä luonnollisesti nimellä Meisseli.

– En ole aiemmin ollut mukana Ravintolapäivässä, eikä minulla ole kokemusta ravintolahommista, mutta eiköhän se tästä lähde. Meillä on valmiina 1500 pullaa. Toivotaan, että kaikki menee, Minna miettii hetkeä ennen ravintolan avaamista.

Keittiössä hääräävä Rebel Rebel eli Antti nimeää omaksi suosikikseen raakapullan, joka on kokillekin ihan uusi kokemus. Raakapulla on täysin käsittelemätön, eli tuoreet ainekset on sekoitettu herkulliseksi tahnaksi. Kokki kuitenkin epäilee, että suosituimmiksi pulliksi nousevat perinteisemmät versiot.

– Luulen, että perinteiset lihapullat ,missä on karitsaa, possua ja nautaa menevät parhaiten kaupaksi. Ne ovat helposti lähestyttäviä. Kun pullia myydään yksittäin, niin uskon, että jokaiselta lautaselta löytyy yksi näistä. Sen lisäksi kokeillaan sitten varmasti vähän tuntemattomampia juttuja.

Ensimmäinen asiakas!

Vihdoin ravintolan ovet saadaan virallisesti auki DJ KenZain musiikin tahdissa ja tunnelma on odottava. Hetken päästä ovesta astuukin sisään trooppisen pullabaarin ensimmäinen asiakas Tiina Rajasalo. Rajasalo kertoo käyneensä aktiivisesti nyt jo kymmenettä kertaa järjestettävän Ravintolapäivän ravintoloissa

– Minulla ja New Yorkista kotoisin olevalla ystävälläni oli ravintola ensimmäisessä Ravintolapäivässä Helsingin Tervasaaressa. Listalla oli muun muassa sandwicheja. Se oli aika huima kokemus. Koko ajan oli ihan älytön jono ja ruoka loppui kesken. Lopussa totesimme, että emme tee tätä enää ikinä. Viisi minuuttia myöhemmin kuitenkin jo mietimme, että mitäs tehdään seuraavalla kerralla ja perustimme sitten ravintolan myös toiseksi Ravintolapäiväksi, Rajasalo nauraa.

8all’s -ravintolan ensimmäisen asiakkaan Tiina Rajasalon tilaamat trooppiset pullat saapuvat ystävällisen derbytarjoilijan saattelemana pöytään. Ravintolapäiväkonkarin lautasella komeilee kaksi erilaista pullaa: kalainen versio punasipulimojon kera sekä maalaissinapilla ja raparperichutneylla höystetty possupulla. Tuoksu on huumaava, mutta mikä on ensivaikutelma?

– Aika pieniä ovat pullat! Kalapulla on kuitenkin älyttömän hyvää, Rajasalo analysoi.

Rajasalon suunnitelmissa on suunnata vielä moniin muihin ravintoloihin päivän aikana. Pelkästään Vallilan alueelle on levittäytynyt kymmeniä eri pop up -ravintoloita, joten nälkä ei varmasti pääse yllättämään.

Pop up -taidetta ja -ruokaa saman katon alla

Pian ovesta saapuu sisään myös taideteoksiaan myyvä ja roller derbya fanittava Rakel Liekki. Ruokaa ja taidetta rakastava nainen halusi yhdistää kaksi intohimoaan käteväksi pop up -konseptiksi.

– Tämä on fantastinen mahdollisuus saada teokset päiväksi esille sellaiseen paikkaan, jossa käy ihmisiä, jotka eivät välttämättä muuten menisi galleriaan katsomaan taidenäyttelyä. Olen myös Ravintolapäiväaddikti. Tänäänkin on sovittuna kavereiden kanssa kierros. Käytän aktiivisesti Ravintolapäivä-sovellusta ja katson siis kännykästä, mitä paikkoja on lähellä ja mitkä ovat auki.

– Se taisi olla viime Ravintolapäivä, kun aloitimme aamulla ja lopetimme kello viiden teehen, jonka kanssa oli raakasuklaata. Oli pakko maistaa niitä kahtatoista raakasuklaamakua ja siinä vaiheessa jo sattui mahaan, Rakel nauraa.

Kasvissyöjästä kaikkiruokaiseksi kääntynyt Rakel aikoo syödä koko 8all’s-ravintolan listan läpi. Ruokailun hän päättää kuitenkin aloittaa kevyesti smoothiella. Vatsaan on jätettävä tilaa myös jälkiruoalle sekä Ravintolapäivän muiden ravintoloiden herkuille.

– Menen eläintenystävän kahvilaan maistamaan vegaanisia leivonnaisia. Ne kiinnostavat minua, koska entisenä kasvissyöjänä on aina hauska nähdä, miten on pystytty tekemään ruokaa ilman eläinperäisiä tuotteita. Yleensä kokeilen satunnaisia etnisiä paikkoja, joten katsotaan mitä osuu tielle tällä kertaa. Toivottavasti löytyisi jotain meksikolaista ja afrikkalaista.

Ravintolapäiväretki Lahdesta Helsinkiin

Pullabaarin asiakkaaksi saapuu myös Aki, joka on ajanut autollaan herkuttelemaan Helsinkiin Lahdesta asti.  Lahden seudulla ei miehen mukaan ole pahemmin pop up -ravintolatarjontaa, joten elämykset on haettava pääkaupunkiseudulta.

– Päädyin pullabaariin Ravintolapäivä-sovelluksen kautta. Olen käynyt jokaisessa Ravintolapäivässä, joko syömässä tai sitten itse ravintoloitsijana.  Viime kevät-talvella meillä oli Master Chef -kilpailijoiden kanssa pop up -ravintola Kino Engelissä. Vuosi sitten pidin ravintolaa myös Thaimaassa Chiang Maissa. Olin pari kuukautta ollut reissussa sitä ennen ja tein sitten thairuokia, joita olin oppinut tekemään.

Mutta tekeekö 8all’s -pullabaari sitten ruokaa rakastavaan Akiin vaikutuksen?

– Raakapulla on ainakin todella hyvä. Eiköhän tästä hyvä päivä tule näillä eväillä.

Helsinki Roller Derbyn 8all’s-ravintolassa kävi Ravintolapäivän aikana noin 200-300 asiakasta.

Teksti ja kuvat: Petra Kiiski

1 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ma, 2015-03-02 09:12
Kalapulla punasipulimojon kanssa kuulostaa lupaavalta.