Etusivu Artikkelit Vinkit testit Reilua kauppaa vai luomua? Näin selviät merkkiviidakosta!

Reilua kauppaa vai luomua? Näin selviät merkkiviidakosta!

Mistä tunnistaa luomu- tai ympäristöystävällisen tuotteen? Ideakeittiö listasi yleisimmät tuotepakkauksista löytyvät merkit ja kertoo mitä ne tarkoittavat.

 

Reilu kauppa

Reilun kaupan järjestelmällä halutaan kohentaa kehitysmaiden viljelijöiden ja työntekijöiden elinoloja sekä toimeentuloa. Reilu kauppa takaa, että viljelijä saa tuotteestaan takuuhinnan, joka tuo turvaa maailman taloustilanteen heilahteluissa ja kansainvälisessä kaupankäynnissä. Ostaessasi Reilun kaupan logolla varustetun tuotteen, autat osaltasi koko yhteisöä: takuuhinnan ohella viljelijälle maksetaan Reilun kaupan lisää, joka on tarkoitettu yhteisöä kehittäviin hankkeisiin. Reilu kauppa valvoo, että työntekijät saavat asteittain nousevaa palkkaa sekä asialliset työolot. Lapsityövoiman käyttö on kielletty. Esimerkiksi Ben & Jerry’s -jäätelöbrändillä sekä Clipper-teellä on Reilun kaupan tunnukset. Yli puolet tuotteista on luomusertifioituja.

 

Rainforest Alliance

Rainforest Alliance on ympäristöjärjestö, joka valvoo, että tuotteet on valmistettu ympäristöystävällisesti ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Rainforest Alliancen sammakkomerkki tuotepakkauksen kyljessä viestii, että vähintään puolet tuotteen sisällöstä on peräisin sertifioidulta plantaasilta. Ympäristönsuojelun ja ekosysteemin säilyttämisen lisäksi Rainforest Alliance huolehtii työntekijöiden oikeudenmukaisista työoloista. Muun muassa Lipton-teellä ja Magnum-jäätelöllä on Rainforest Alliancen sammakkomerkit.

 

EU:n luomumerkki

EU:n luomumerkki on pakollinen kaikissa valmiiksi pakatuissa luomuelintarvikkeissa, jotka on valmistettu Euroopan Unionin jäsenmaissa. Merkin yhteydessä on ilmoitettava, missä tuote on valmistettu. Se on tae, että EU:n luomuviljelysäädöksiä on noudatettu tuotetta valmistettaessa.

 

Hyvää suomesta

Hyvää Suomesta -merkki on suomalaisen ruuan alkuperämerkki. Tuote on tällöin valmistettu ja pakattu Suomessa ja sen valmistukseen käytetty liha, kala, kananmuna ja maito ovat aina sataprosenttisesti suomalaisia. Jotta elintarvike saa Hyvää Suomesta -merkin, raaka-aineiden yhteenlaskettu suomalaisuusaste on oltava 75 prosenttia. Suurin tuoteryhmä on lihatuotteet, mutta myös monilla maito- ja viljatuotteilla on Hyvää Suomesta -tunnukset. Taloustutkimus Oy:n ja Markkinointi&Mainonta -lehden viime syyskuussa teettämän tutkimuksen mukaan Hyvää Suomesta oli viime vuoden kolmanneksi arvostetuin tuotemerkki maassamme.

 

Joutsenmerkki

Joutsenmerkki on Pohjoismaiden virallinen ympäristömerkki, joka tuli voimaan vuonna 1989. Joutsenmerkistä tunnistat ympäristöystävälliset ja kestävän kehityksen periaatteita noudattavat tuotteet. Joutsenmerkkejä on muun muassa kosmetiikka–, kemikaali–, ja sisutustuotteilla. Tammikuun 2013 lopussa mukaan tulivat myös leipomotuotteet. Tämän lisäksi ympäristö- ja ilmastoasioihin panostavat hotellit ja ravintolat voivat saada Joutsenmerkin.

 

Sydänmerkki

Sydänmerkki ei liity eettiseen kuluttamiseen, vaan sen tarkoituksena on ohjata oikeiden ostosvalintojen kautta kuluttajia terveellisimpään ruokavalioon. Se kertoo tuotteen ravitsemuksellisesta laadusta. Sydänmerkki-tuote on turvallinen valinta, sillä suolan määrä sekä rasvan laatu ja määrä ovat hyvinvointimme kannalta oikealla tasolla. Becelin rasvat on yksi tunnetuimmista Sydänmerkkiä kantavista brändeistä.

 

Avainlippu

Avainlippumerkki kertoo, että tuote on valmistettu Suomessa. Avainlippumerkin omaavalle tuotteelle on lasketettu kotimaisuusaste, joka tarkoittaa suomalaiskustannusten osuutta tuotteen omakustannehinnasta. Kotimaisuusastetta laskiessa huomioidaan niin raaka-aineet, pakkaustarvikkeet, markkinointi kuin rahoituskin. Jokaisen Avainlippumerkillä varustetun tuotteen kotimaisuusaste on aina vähintään 50 prosenttia. Avainlippu voidaan myöntää tuotebrändien lisäksi palveluyrityksille.

 

Lähteet ja lisätietoa:

http://www.avainlippu.fi/

http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/logo_fi

http://www.hyvaasuomesta.fi/

http://joutsenmerkki.fi/

http://rainforest-alliance.org/

http://www.reilukauppa.fi/

http://www.sydanmerkki.fi/

4 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Pe, 2015-03-20 11:52
Tuttuja merkkejä. Tosin merkki maksaa...
Käyttäjän Api kuva

Api

Ma, 2015-05-25 22:40
Hyödyllistä tietoa.
Käyttäjän Api kuva

Api

Ma, 2015-05-25 22:40
Hyödyllistä tietoa.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ma, 2016-01-04 20:09
Aika hyvin on nuo merkit hallinnassa.