Etusivu Artikkelit Vinkit testit Ruokaa ja viiniä valkokankaalla

Ruokaa ja viiniä valkokankaalla

Ideakeittiö listasi viisi elokuvaa, jotka käsittelevät ruokaa ja viiniä.

 

Herkkuja hovissa

Herkullinen elokuvauutuus on viime vuoden lopulla valkokankaat valloittanut Haute Cuisine – mestari keittiössä, jonka on ohjannut Christian Vincent.

Ranskalaiselokuva kertoo Catherine Frotin esittämästä Hortensesta, jonka rauhaisa elämä maaseudulla vaihtuu lennosta Pariisin hulppeaan Élysee-palatsiin, jonne hänet kutsutaan presidentin yksityiskokiksi. Hortense ei hätkähdä hovin tiukkaa hierarkiaa, vaan kokkaa määrätietoisesti omalla otteellaan.

Isoäidin tapaan valmistettu kermavaahto ja kaaliin kääritty lohi sekä monet muut rustiikit herkut saavat katsojan mahan kurnimaan. Samalla Hortense tulee tuulettaneeksi miesvaltaisen keittiön pölyjä.

Tarinaa tai henkilöhahmoja ei elokuvan aikana juuri kehitetä, muttei tarvitsekaan: pelkästään veden kielelle nostattavat kokkauskohtaukset kuljettavat kohti kulinaristin elokuvanautintoa! Kuuluisat ranskalaisen ruokakulttuurin vaikuttajat Guy Legay sekä Gerard Besson toimivat ruoanlaittokohtausten neuvonantajina.

Christian Vincent: Haute Cuisine – mestari keittiössä, Ranska 2012 (95 min.)

 

Läikettä lasissa

Jokaisen viininystävän must-elokuva on amerikkalaisen Alexander Paynen vuonna 2004 ohjaama Sideways, joka on elämänmakuinen roadtrip halki Kalifornian aurinkoisten viinilaaksojen.

Miles (Paul Giamatti) on työssään ja parisuhteessaan epäonnistunut kyynikko, jonka elämä polkee paikoillaan. Häntä ei huvita oikein mikään, mutta lasillinen hyvää pinot noiria saa mieheen sentään jotain eloa. Vastaan hangoitellen Miles vie pian alttarille astelevan kaverinsa Jackin (Thomas Haden Chruch) polttarimatkalle, jonka aikana on tarkoitus maistella viinejä. Naistenmiehenä tunnettu Jack tutustuu kuitenkin mieluummin paikallisiin kaunottariin kuin viinitilojen antimiin.

Sideways on tarina elämästä ja ystävyydestä – viinejä unohtamatta. Kun elokuva sai ensi-iltansa Suomessa, Pinot noir -rypäleestä valmistettujen punaviinien myynti tuplaantui. Varaa siis leffaevääksi hyvää punaviiniä ja katsele hersyvää huumoria pursuava elokuva hyvässä seurassa!

Alexander Payne: Sideways, USA 2004 (123 min.)

 

Taidokkaasti Taipeissa

Taiwanilaisohjaaja Ang Leen läpimurtona voidaan pitää elokuvaa nimeltä Syö juo mies nainen.

Taidokkaasti ohjattu ja kauniisti kuvattu elokuva kuljettaa tarunhohtoiseen Taipeihin, jossa eläkeikää vääjäämättömästi lähestyvä kokki Chu (Sihung Lung) loihtii sunnuntaiaterioita kolmelle tyttärelleen. Päivällispöydän ääressä nelikko pui mennyttä ja tulevaa.

Kiintoisien keskustelujen kautta katsojalle piirtyy kuva sukupolvien välisestä kuilusta sekä taiwanilaisesta ruokakulttuurista. Annokset ovat niin houkuttelevia, että leffaillan päätteeksi tekee mieli näppäillä numero lähimpään take away -aasialaiseen.

Ang Lee: Syö juo mies nainen, Taiwan, USA 1994 (123 min.)

 

Julian jalanjäljissä

Julie Powellin romaaniin perustuva amerikkalaiselokuva Julie & Julia kulkee kahdella aikatasolla: toisessa eletään 50-luvun Ranskassa, toisessa taas 2000-luvun Queensissa. Pääosaa esittää naiskaksikko Meryl Streep ja Amy Adams.

Streep on jenkkielokuvien vakiokasvo, joka tekee luottotyötä roolissaan Julia Childina – maineikkaaseen Le Cordon Bleu -kokkikouluun pestautuvana amerikkalaisrouvana. Suuna päänä pälpättävää Childiä ei katsota miesvaltaisella alalla hyvällä, mutta määrätietoinen nainen ei anna ennakkoluulojen tai kielimuurin lannistaa. Hän on päättänyt perehtyä ranskalaiseen gastronomiaan ja julkaista kotirouvien keittiöpuuhia helpottavan keittokirjan.

Adams puolestaan lienee suurelle yleisölle tuntemattomampi nimi, mutta onnistuu hänkin työhönsä kyllästyneenä Julie Powellina, joka sukeltaa ranskalaisen keittotaidon saloihin esikuvansa Childin jalanjäljissä. Powell päättää vuoden 2001 terroristi-iskun jälkimainingeissa kokata kaikki Childin legendaarisen kokkikirjan ohjeet. Urakka ei käy kädenkäänteessä, sillä kirjassa on 524 klassikkoreseptiä.

Suurta elokuvaelämystä Nora Ephronin käsikirjoittama ja ohjaama teos ei tarjoa, mutta on toki viihdyttävää katsottavaa ruokahalun herättävine kokkauskohtauksineen.

Nora Ephron: Julie & Julia, Amerikka 2009 (123 min.)

 

Herrasmiesten illallispöydässä

Gourmet Club on kotimainen elokuva, joka palkittiin parhaan TV-elokuvan Venlalla vuonna 2004. Juha Wuolijoen ohjaamaa komediaa tähdittävät maamme eturivin näyttelijät, kuten Hannu-Pekka Björkman, Kari Ketonen sekä Tommi Korpela.

Elokuva kertoo herrasmiesten hienostuneesta illalliskerhosta, jonne jokainen vuorollaan hankkii raaka-aineen. Ideana on, että muut yrittävät arvata raaka-aineen kokki-Orsinon (Michael Badalucco) loihtimista annoksista. Voittaja korjaa potin, mutta jos kukaan ruokailijoista ei onnistu tunnistamaan raaka-ainetta, saa sen tuoja ennen illallista asetetut rahapanokset itselleen.

Lääkärinä työskentelevä Paavo, jota Björkman esittää, painiskelee talousvaikeuksissa. Velkojat hengittävät niskaan, eikä lisälainaa tipu. Hän päättää kiikuttaa illallispöytään raaka-aineen, jota kukaan ei takuulla arvaa.

Näyttelijätyö on varmaa ja huolellista. Ripauksen kansainvälisyyttä mukaan tuo tulisieluista kokkia näyttelevä amerikkalainen Badalucco, joka on loistanut suurissa rooleissa rapakon toisella puolen. Gourmet Club on viihdyttävä elokuva, joka saa katsojan nauramaan.

Juha Wuolijoki: Gourmet Club, Suomi 2004 (63 min.)

1 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

La, 2015-03-21 16:35
Eivät ole tuttuja. Kaaliin kääritty lohi varmaankin maistuisi :)