Etusivu Artikkelit Vinkit testit Säilö sadonkorjuun maut purkkiin

Säilö sadonkorjuun maut purkkiin

hillojen säilöntä

Oman puutarhan herkut maistuvat parhaimmilta tuoreina, mutta loppukesän satoa kannattaa säilöä myös talven varalle. Monet juurekset, omenat, luumut, kaalit, sipulit ja myös osa marjoista ovat parhaimmillaan juuri syksyn alkaessa.

Säilömiseen löytyy monia vaihtoehtoja. Pakastaminen on helppoa ja nopeaa, ja oikein tehtynä ruoka-aineiden värit, rakenteet ja vitamiinipitoisuudet säilyvät pakkasessa lähes tuoreen veroisina. Pakastaminen sopii niin marjoille, kasviksille kuin juureksillekin.

- Toinen suosittu säilöntäkeino on raaka-aineiden keittäminen sokerin kanssa. Näin saa tehtyä erilaisia hyytelöitä, hilloja ja mehuja. Sokeria kannattaa käyttää juuri sen verran kuin ohjeessa sanotaan, sillä sen avulla säilykkeeseen tulee oikea rakenne, väri ja myös c-vitamiinit eivät pääse karkaamaan, Varsinais-Suomen Marttojen kotitalousneuvoja Emmi Lukkarila kertoo.

Kattilaan kannattaa annostella tavallisen sokerin sijasta hillo-, marmeladi- tai hyytelösokeria. Niissä on tarvittavat säilöntäaineet jo valmiina.

 

Kuivaus onnistuu myös uunissa

Etikkasäilöntä sopii vihanneksille. Vaihtelua makuun saadaan, kun etikan sekaan ripotellaan mausteita. Kannattaa kokeilla vaikka erilaisia pippureita, neilikkaa, inkivääriä, kanelia ja viinimarjan lehtiä.

Säilömismenetelmistä kuivaus sopii erityisen hyvin niin sienille, omenoille kuin yrteillekin. Kasvikuivuri on tehokas väline useille raaka-aineille, muttei kuitenkaan välttämätön. Kuivata voi myös huoneenlämmössä tai uunissa matalalla lämmöllä.

- Kuivaus onnistuu paremmin kiertoilmauunissa, sillä tavallisessa ei saa tarpeeksi tehokasta ilmanvaihtoa. Uunin sopiva lämpötila on noin 50 astetta, ja luukku pitää jättää hieman raolleen. Kannattaa seurata kuivumisprosessia ja kokeilla, milloin raaka-aineet ovat tarpeeksi rapeita, Lukkarila neuvoo.

Kuivatut tuotteet säilötään puhtaisiin lasipurkkeihin, joissa on tiiviit korkit.

 

Pidä huolta puhtaudesta

Emmi Lukkarilan mukaan suurin virhe säilönnässä on usein se, että ei huolehdita riittävästä puhtaudesta. Lasipurkit tulee ensin pestä huolella, jonka jälkeen ne kääritään sanomalehteen suuaukko avoimeksi jätettynä. Tämän jälkeen purkit desinfioidaan 100-asteisessa uunissa noin 15 minuutin ajan.

- Kansien ja korkkien annetaan liota kuumassa vedessä yön yli, joka saa pinnassa olevat itiöt heräämään. Sen jälkeen korkit keitetään kiehuvassa vedessä.

Purkit täytetään aina pintaan asti, jottei väliin jää tilaa mikrobeille. Korkki laitetaan kiinni välittömästi, ja jäähtyessään se tiivistyy. Oikein tehtynä säilykkeet säilyvät käyttökelpoisina seuraavaan satokauteen asti, usein paljon kauemminkin.

- Rasioiden nimeäminen ja vuosiluvun merkkaaminen ei ole ollenkaan turhaa työtä. Helposti sitä ajattelee muistavansa kunkin säilykkeen sisällön, mutta kuukausien päästä saattaakin olla jo ihan toinen juttu, Lukkarila vinkkaa.

 

 

3 kommentit

Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ti, 2015-02-17 06:13
Marjat säilön pakastamalla, mehuiksi ja jonkin verran hilloja.
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ti, 2015-02-24 14:08
Pakastaminen on marjoille terveellisin vaihtoehto. Rouskut taas laitan suolaan.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ti, 2015-05-19 22:35
Onneksi marjojen pakastaminen on helppoa :)