Etusivu Artikkelit Vinkit testit Syksyn kattaustrendit: Leikittele ja rallattele, neuvoo sisustusarkkitehti Marko Paananen

Syksyn kattaustrendit: Leikittele ja rallattele, neuvoo sisustusarkkitehti Marko Paananen

Sisustusarkkitehti Marko Paananen kannustaa suomalaisia leikittelemään myös ruokapöydän kattauksen kanssa.

Kauniista kodista tai ruokapöydän kattauksesta ei tarvitse tehdä väkisin ydinfysiikkaa. Riittää, kun luottaa omaan visioonsa ja asettelee palapelin palaset kohdilleen niin, että se miellyttää omaa silmää. Tällaiseen villiin ajattelumalliin kannustaa myös televisiosta tuttu sisustusarkkitehti Marko Paananen. Omassa työssään Paananen ei joudu pahemmin kiinnittämään huomiota ruokapöydän somistukseen, mutta neuvoo sen sijaan ihmisiä käytännön asioissa ja itsensä toteuttamisessa.

–  En joudu pahemmin kiinnittämään huomiota kattauksen ulkonäköön. Enemmän kiinnitän huomiota ihmisten omaan tekemiseen ja tavallaan siihen kattauksen logistiikkaan. Siihen, millaisia somisteita käytetään ja miten liinoja säilytetään.

Kysyttäessä tämän syksyn kuumimpia kattaustrendejä, Paananen pudistelee päätään. Sisustusarkkitehti vastustaa trendejä niin sisustuksessa kuin kattauksessakin, eikä kattauksen myöskään tarvitse välttämättä täsmätä täysin sisustuksen kanssa.

–  Kattaus voi olla mielestäni aika persoonallinen heijastuma siitä, mitä halutaan tehdä itse. Minun on vaikea nähdä, miten kattaus voisi olla ristiriidassa sisustuksen kanssa. Ehkä jos on todella arvokas ympäristö ja ruokapöytään valittu onnettoman huonolaatuiset lasit ja lautaset. Silloin se voi näyttää aika kauhealta, koska kattaus ei ole sisustuksen arvoinen.

– Toisin päin se ei sitten taas mielestäni luo ristiriitaa. Eli jos asut Ikea-kämpässä ja sinulla on perintökristallit ja hopeat pöydässä, eli tavallaan klassisesti arvokkaat asiat, niin ne kyllä sopivat siihen ihan mainiosti.

Leikittele ja rallattele

Mistä sitten pitäisi aloittaa, kun haluaa suunnitella kauniin kattauksen? Marko Paanasen mielestä kattauksen suunnittelussa kannattaa pitää mielessä, että kyse ei ole pysyvästä sisustusratkaisusta. Siksi hommassa voikin hieman irrotella.

–  Kattauksella voi vähän leikitellä. Kattaus on kuitenkin sellainen asia, joka on siinä pöydässä hetken. Pöytä ja tuoli ovat siinä jatkuvasti, useita kuukausia tai useita vuosia. Kattaus on vain hetken ja sen kanssa saisivat minun mielestäni suomalaiset hieman enemmän rallatellakin.

Paananen itse kiinnittää kattauksessa eniten huomiota tarjottavaan ruokaan. Jos ruoka näyttää hyvältä lautasella, kattaus on silloin onnistunut. Sisustusarkkitehti valitseekin tämän vuoksi itse usein valkoiset lautaset pöytään.

–  Lautanen saattaa olla kaunis esineenä: se voi olla tehty kauniiksi ornamentiksi tai sen väri voi olla kaunis. Mutta itse käyttäisin aina vain valkoisia lautasia tai ehkä mahdollisesti mustia. Mielestäni ruoka ei vaan näytä oikein hyvältä värillisellä lautasella. Sehän on vain mielipide, eikä missään nimessä trendi.

Herkullinen ruoka kaiken a ja o

Lautasia ei siis Paanasen mukaan kannata laittaa pöytään vain sen vuoksi, että ne tekevät kattauksesta tietynlaisen. Tärkeintä on, että ihmiset nauttivat ruoasta ja ruoka näyttää herkulliselta.

–  Niillä niin sanotuilla tylsilläkin lautasilla saa aikaan kauniin kattauksen, koska lautanen ei ole ainut asia millä katetaan. Se on mielestäni tärkeintä tiedostaa.

–  Mutta mielipiteitähän nämä vain ovat. Toiset kokevat, että jos syö marokkolaista ruokaa, niin kauniisti käsin maalatut lautaset tuovat tunnelmaa ruokailuhetken, Paananen muistuttaa.

Kattaukseen mallia ruokatrendeistä

Jos kuitenkin haluaa olla trendien aallonharjalla ja toteuttaa kattauksessa aikaan ja teemaan sopivia somistuksia, kannattaa Hey Lookin Lotta Norokydön mukaan ottaa mallia ruokatrendeistä.  Norokydön ja kumppaneiden yritys Hey Look on erikoistunut muun muassa visuaaliseen suunnitteluun, juhlasomistukseen sekä tilakoristeluun.

– Kattauksessa trendejä ovat, lähinnä niin kuin ruoassakin, luonnon ja maan läheisyys.  Trendikkäitä ovat kierrätetyt materiaalit, esimerkiksi kierrätetty paperi nimikorteissa.  Myös vanhat astiat toimivat, eikä kaiken tarvitse aina olla uusinta ja moderneinta. Etenkin kristalli laseissa on trendikästä.

– Servetteinä voi toimia hyvin kauniit pellavaservetit tai liinat. Trendikästä on aina olla sesongin mukainen ja kunnioittaa kattauksessa sesongin ruokia tukevalla kattauksella.

Jos modernimpi ilme on enemmän omaan makuun, voi Lotta Norokydön mukaan toteuttaa kattauksessa graafista ja suoralinjaista ilmettä.

–  Hauskat graafiset printit, kuten sahalaita tai raidat, toimivat hyvin kattauskankaissa. Astiat voivat olla värillisiä. Mustavalkoisuus on myös aina in.

Mutta kuten Marko Paananen jo alleviivasi, kattauksen ei tarvitse olla niin vakava juttu.

–  Mahdolliset kukka-asetelmat saavat olla luonnonläheisiä ja rentoja, villejä.  Kattaus ei ole niin kurinalaista, enemmän vapaata lookia haetaan tänä päivänä. Hae mummon vanhat kauniit juhlahopeat ja posliinit lainaksi, kaikkien lautasten ei tarvitse olla prikulleen samanlaisia.

Kuvat: Michela / Hey Look

1 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Pe, 2015-03-06 10:02
Luonto, maanläheisyys , kierrätys ja retroilu ovat pitäneet pintansa jo useamman vuoden. Sinänsä hyvä juttu.