Etusivu Artikkelit Vinkit testit Tee antaa makua leivontaan

Tee antaa makua leivontaan

tee

Tee on yksi maailman suosituimmista juomista, mutta sen makua voi hyödyntää myös erilaisissa jälkiruoissa. Tee sopii hyvin vaikka pannacotan tai kakun sekaan makua antamaan.

 

Teepensaan lehdistä valmistettava tee on juoma, jonka juuret ulottuvat yli 4000 vuoden taakse. Kiinalaisen mytologian mukaan teekasvin löysi aikanaan keisari Shennong. Yhden legendan mukaan hän löysi teen sattumalta istuessaan villin teepuun alla, jolloin tuulenpuuska lennätti teenlehtiä kiehuvaa vettä täynnä olevaan astiaan. Lehdet värjäsivät veden vaaleanvihreäksi. Toisen tarinan mukaan Shennong löysi teekasvin laatiessaan kirjaa kasvien ominaisuuksista. Kasvien lehtiä pureskelemalla hän havainnoi niiden tuottamia terveysvaikutuksia.

 

Mustaa vai vihreää teetä?

Teetä käytettiin pitkään lääkinnällisiin tarkoituksiin ja suosituksi juomaksi se jalostui vasta paljon myöhemmin. Nyt tee on levittäytynyt ympäri maailmaa ja siitä valmistetaan runsaasti erilaisia makuvariaatioita. Teet voidaan jakaa pääryhmiin niiden valmistustavan mukaan. Erona on lehtien tuoreus, hapetusprosessi ja jälkifermentointi. Pääryhmiä ovat musta, keltainen, vihreä ja valkoinen tee, oolong (eli wulongtee) ja pu’er-tee. Näiden lisäksi on myös erilaisia teehaudukkeita. Niitä kutsutaan yleisesti teeksi, vaikka eivät sitä oikeasti olekaan. Näitä ovat Rooibos eli punapensastee, Honeybush ja Yerba maté.

 

Hyödynnä teelehtiä leivontaan

Teenlehtiä pystyy hyödyntämään myös leivonnassa. Kun lehdet ottaa pois teepussista, voi niitä käyttää vaniljatangon tavoin. Teetä kannattaa kokeilla esimerkiksi vaahtokarkkeihin, pannacottaan ja kakkupohjiin.

- Lehdet ovat kuitenkin niin kovia, että ne pitää siivilöidä pois maustumisvaiheen jälkeen. Pannacotassa ja hyydykekakuissa liivatteen voi sulattaa veden sijasta voimakkaaseen teeliemeen, vinkkaa Ideakeittiössä kokkaava Roni Toivari.

 

Uusia makuja teen ystäville

Lipton on eräs maailman myydyimmistä teemerkeistä. Sen valikoimassa on runsaasti erilaisia teejuomia irtoteestä teepusseihin, yrttiteehen ja terveelliseen vihreään teehen. Lipton on vuosien aikana rikkonut myös teen juomisen perinteitä keksiessään pyramidin mallisen teepussin. Tänä syksynä uusien makujen ja pyramidipussien ystävät saavat nautiskella kahdesta herkullisesta uutuudesta. Pear Chocolate musta tee ja Lemon Macaroon vihreä tee ovat uusia makuhermoja lämmittäviä makuja ja ne ovat saatavilla lokakuusta 2014 lähtien.

Teelehtiä on hyödynnetty myös tee-pähkinäkakkuun, joka valmistetaan ilman kypsentämistä.
Alla olevasta videosta löydät Ideakeittiön vinkit kakun valmistukseen.

 

6 kommentit

Käyttäjän janzukka kuva

janzukka

Pe, 2014-11-14 09:44
Enpä ole ajatellut, että teetä voisi käyttää muuhunkin, kuin pelkästään juomiseen :)
Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ti, 2015-02-24 11:38
Teetä ei tule käytettyä muuten, kuin juomana. Mukava, että tulee uusia makuja kokeiltavaksi.
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

Ma, 2015-03-02 10:12
Uusia makuja teestä.
Käyttäjän Api kuva

Api

Ke, 2015-05-06 19:10
Hyvää luettavaa.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ti, 2015-08-18 22:03
Ei ole tullut kokeiltua teetä leivonnassa.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ti, 2015-08-18 22:03
Ei ole tullut kokeiltua teetä leivonnassa.