Etusivu Artikkelit Vinkit testit Uutuuskeittokirjat 2015 – kolme hyvän mielen ruokakirjaa

Uutuuskeittokirjat 2015 – kolme hyvän mielen ruokakirjaa

keittokirja

Joulu alkaa jo kolkutella ja uusia keittokirjoja tipahtelee julkaisuun tasaista tahtia. Suuri trendi nykykeittokirjoissa on visuaaliseen ilmeeseen panostaminen. Valokuvat ovat kuin taideteoksia ja ruoka tulee esiin entistäkin paremmin. Kirjoissa korostetaan reseptien helppoutta ja ruoat tehdään rennolla otteella. Kirjamateriaaleihin panostetaan myös paljon. Mattapintaiset, kovakantiset kirjat ovat nyt suuressa suosiossa. Otamme esittelyyn kolme ajan hermolla ratsastavaa, vuonna 2015 ilmestynyttä keittokirjaa, jotka ovat kaikki täynnä visuaalista ilotulitusta, monipuolisia reseptejä ja kokkailun iloa. Tarkastelussa Hellannupit Kaakkoon, Lauri Tähkä (Otava), Sitä parempi soppa II, Mari Moilanen (Kirjapaja) ja Kaappaus Keittiössä, Kari Aihinen (Kustannusosakeyhtiö Auditorium).

 

hellannupitkaakkoon

Hellannupit kaakkoon

Lauri Tähkän ”Hellannupit kaakkoon” on tehty suurella sydämellä. Kirja sisältää reseptien lisäksi tarinaa ja kuvia Tähkän elämästä ja arjesta.  Kirjaan on koottu Tähkän lempiruokien lisäksi ruokia, joihin liittyy Tähkälle tärkeitä tarinoita. Näitä tarinoita kerrotaan reseptien lomassa, joka tekee kirjasta entistä kiinnostavamman. Tähkä kuvailee kirjan esipuheessa kirjan lähtökohtana olleen enemmän tekemisen ilo ja rakkaus ruokaan kuin kikkailu ja supertaidokas osaaminen. Kirja on tehty rennolla otteella, skaalaan mahtuu niin arkiruokia kuin erikoisempiakin reseptejä. Madden nokkosshotti on esimerkiksi kokeilemisen arvoinen erikoisuus.  Plussaa tulee myös erilaisista smoothie-resepteistä ja raikkaista kuvista. Tähkän elämänviisaudet tuovat kirjaa selaillessa hymyn huulille. ”Pulla päivässä pidentää ikää.”

hellannupitkaakkoon

 

Sitä parempi soppa II

”Sitä parempi soppa II” on Jotain maukasta –ruokablogin kirjoittajan Mari Moilasen taidonnäyte. Reseptien kirjoittamisen ohella Moilanen valokuvaa ruoat itse. ”Sitä parempi soppa II” sisältää kattauksen keväästä syksyyn. Reseptikirjo on kattava, kirjasta löytyy reseptejä villiyrteistä raakaleivontaan, mutta se sisältää myös helppoja arkeen sopivia reseptejä. Kaikissa resepteissä on oma twist, joka tekee peruspullasta kiintoisan. Kirjasta löytyy myös hyviä vinkkejä keittiövälineistä, raaka-aineista ja säilömisestä. Kirja on jaettu hauskasti makumaailmojen ja raaka-aineiden mukaan,  kuten ”kirpeää” tai ”villiä”. Lukijaa helpottamaan kirjan loppuun on kuitenkin koottu teemoittain kaikki reseptit, jotta reseptit löytyvät nopeasti. ”Sitä parempi soppa II” on hyvän mielen keittokirja, jonka kaikkia reseptejä haluaa heti testata. Varoitus: älä menekirjakauppaan nälkäisenä!

 

sitaparempisoppa2

 

Kaappaus keittiössä

Kaappaus keittiössä tv-sarjan innoittamana syntyi ”Kaappaus keittiössä ”–keittokirja, jonka päätähtenä loistaa ravintola Savoyn keittiöpäällikkö Kari ”Kape” Aihinen. Aihinen kiteyttää esipuheessa kirjan pointin: ”Tärkeintä on maku, yhdessä tekemisen ilo ja toisesta välittäminen”.  Vaikka kirjan valokuvat on kauniita ja loppuun asti hiottuja, korostaa Aihinen arjen ruoanlaiton rentoutta ja esillepanon helppoutta. Maku ratkaisee. Kirja sisältää helppojen arkiruokareseptien lisäksi hyviä käytännön vinkkejä ruoanlaittoon ja raaka-aineisiin liittyen. Valokuvaaja Sami Revon kuvat saavat veden herahtamaan kielelle ja reseptien yksinkertaisuus nopeuttaa matkaa kauhan varteen. Kermana kakun päällä ovat tv-sarjan perheiden esittelyt ja kuulumiset, ovatko he ottaneet Kapen neuvoista vaarin?

kaappauskeittiossa

 

4 kommentit

Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Ti, 2015-10-06 12:30
Kiva kokkikirjaarvostelu. Näistä kirjoista valitsisin ”Sitä parempi soppa II”.
Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

Ti, 2015-10-06 13:52
Helsingin kirjamessuilla 22-25.10 olisi tarkoitus tutustua tämän syksyn uutuuksiin ja jos onni suo niin pääsee livenä jututtamaan kirjoittajiakin.
Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

Ti, 2015-10-06 22:41
Hyvää luettavaa!
Käyttäjän Desi kuva

Desi

Ke, 2016-01-06 11:27
Hyvä arvostelu.