Etusivu Artikkelit Vinkit testit Vinkit joulupöydän jälkiruokiin: Suklaata, karpaloa ja maailman makuja

Vinkit joulupöydän jälkiruokiin: Suklaata, karpaloa ja maailman makuja

Perinteisiä jälkiruokia, tuunattuja herkkuja vai maailman makuja – mitä loihtia tänä vuonna joulupöytään kinkun, laatikoiden ja rosollien kaveriksi makeannälkää tyydyttämään?

Suomalainen joulupöytä notkuu perinteisesti mitä maittavimmista herkuista: kinkku, kalkkuna, graavilohi, rosolli, laatikot ja muut ikisuosikit kuuluvat olennaisena osana vuosittaisiin jouluruokaperinteisiin. Kaikkien suolaisten herkkujen lumossa ei pidä unohtaa aterian kruunaavaa jälkiruokapöytää. Glögin tai kahvin seuraksi voi loihtia monenlaisia suussa sulavia, makeita luomuksia.

Kondiittorin vinkit: Suklaata ja karpaloa

Suomen vanhimman konditorian, Helsingissä sijaitsevan Ekbergin kahvilan konditoriapäällikkö Mika Parviainen tuntee leivonnaiset ja jälkiruoat jo kolmen vuosikymmenen kokemuksella. Kondiittori taitaa useiden klassikkoleivonnaisten valmistuksen vaikka silmät sidottuna. Parviaisen asiantuntemuksesta päästiin syksyllä nauttimaan MTV3:n Koko Suomi Leipoo -leivontarealityohjelmassa, jossa mies toimi tuomarina yhdessä Kakkugallerian Sami Granrothin kanssa.

Mitä makeiden herkkujen asiantuntija Mika Parviainen sitten loihtisi tänä vuonna joulupöydän valttikorteiksi?

– Suklaa ja konvehdit kuuluvat jouluun, joten niitä makuja kannattaa hyödyntää myös joulupöydän jälkiruoassa. Toimiva ja hyvä vaihtoehto on esimerkiksi suklainen mousse. Itse pidän tummista suklaista, joissa on korkea kaakaopitoisuus. Niitä ei tarvitse syödä paljon ja silti jää hyvä suklaan maku suuhun. Moussen kanssa voi tarjoilla hyvää likööriä tai konjakkia – siinä on toimiva pari suklaan kanssa, Parviainen vinkkaa.

Kondiittorin mukaan joulupöytään kuuluvat myös ehdottomasti raikkaat karpalot. Niistä voi valmistaa erityyppisiä jälkiruokia. Parviainen aikoo myös itse tänä jouluna hyödyntää näitä kirpsakoita marjoja.

– Olen ajatellut tehdä tänä vuonna jonkunlaisen paistetun juustokakun, jossa on karpaloita ja se tarjoillaan karpalohyytelön tai –kastikkeen kera.

Pipareista syntyy myös suolaisia cocktailpaloja

Monissa kotitalouksissa vannotaan perinteisten joulupipareiden nimeen. Niitä alkaakin helposti jouluun tienoolla kerääntyä ruokakaappiin sekä kaupan valmisversioina että itse leivottuina kekseinä. Miten pipareita voisi sitten parhaiten hyödyntää?

– Sehän on klassikko, että piparia yhdistää homejuuston kanssa. Niistäkin voi kuitenkin tehdä erilaisia versioita. Olen itse tehnyt juustoista massan, pyöritellyt niistä palloja ja pallot pyörittänyt vielä piparimuruissa. Niistä kun tekee pienen konvehdin kokoisia, niin saa todella näyttävän suolaisen jälkiruoan, Parviainen neuvoo.

Pipareista voi tehdä Parviaisen mukaan myös pieniä cocktailkokoisia keksejä suolaiseen nälkään. Pipareiden päälle voi helposti kasata pienen cocktailpalan.

– Kun pipari on oikein ohkaiseksi kaulittu, niin siihen sopii todella hyvin esimerkiksi savuporo ja tuorejuusto päälle. Se on erittäin hyvä kauden cocktailpala.

Perinteisiä joulutorttuja Parviainen ei lähtisi sen kummemmin muuntelemaan. Jos tortuista haluaa hieman hienostuneempia ja aikuiseen makuun sopivia, voi luumuhillon sekaan lorauttaa vaikka konjakkia.  

Joulun jälkiruokamakuja Italiasta tai Ranskasta

Jos jouluperinteitä haluaa hieman uudistaa ja jättää piparit ja tortut taka-alalle, voi jälkiruokapöytään etsiä inspiraatiota maailmalta.

Mitäpä jos loihtisit joulupöytään tänä vuonna vaikka perinteisiä italialaisia joulujälkiruokia? Silloin voit leipoa esimerkiksi karvasmantelilla maustettuja, mantelijauhoista valmistettavia amaretti-keksejä, jotka ovat läheistä sukua ranskalaisille macarons-leivoksille. Keksien joukkoon voi lorauttaa myös kuuluisaa Amaretto-likööriä tai kanelia jouluista makua antamaan.

Jälkiruokapöydän kuningatar voi olla myös italialainen joulupulla, panettone. Kyseessä on Milanon seudulta lähtöisin oleva joulun ja uuden vuoden aikaan tarjoiltava pullamainen kakku, jonka sisään ujutetaan muun muassa herkullisia kuivattuja hedelmiä ja loraus konjakkia. Perinteinen veronalainen joulukakku on puolestaan pandoro, joka saa ylleen lumimaisen peitteen tomusokerista. Näitä kaikkia italialaisia herkkuja voi nykyään ostaa myös valmiina hyvinvarustetuista ruokakaupoista.

Jos haluat joulupöytään hieman ranskalaista tunnelmaa, voit loihtia huikean ranskalaisen 13 jälkiruoan herkkupöydän. Ranskan Provencessa perinteistä jouluillallista kutsutaan nimellä le gros souper. Illallinen päättyy rituaalisesti 13 jälkiruokaan, jotka symboloivat Jeesusta ja 12 apostolia. Jälkiruoat tarjoillaan samaan aikaan ja juhlavieraiden on maistettava jokaista. Jälkiruokapöytä koostuu useimmiten kuivatuista hedelmistä ja leivonnaisista. Joukossa on ainakin rusinoita, viikunoita, pähkinöitä, manteleita, makeisia, keksejä ja nykyään useimmiten myös perinteinen jouluhalko.

Teksti: Petra Kiiski

4 kommentit

Käyttäjän Jake kuva

Jake

Ke, 2015-02-25 13:20
Perinteiset jouluherkut yhdistettynä uusiin moderneihin makuihin. Voisikin välillä kokeilla uutta, eikä pitkin hampain järsiä joulutorttuja :)
Käyttäjän satsuma kuva

satsuma

To, 2015-03-05 07:29
Glögikakku puolukoista tai karpaloista sopii hyvin jouluun.
Käyttäjän Leenis kuva

Leenis

Ke, 2015-05-06 23:25
Hyviä vinkkejä!
Käyttäjän Makunystyrä kuva

Makunystyrä

Ti, 2016-01-05 16:53
Suklaa ja karpalot on todella herkullinen yhdistelmä =)