Etusivu Ideafoorumi Ideatori Onko kampsut tuttuja?
Anonyymi
To, 2015-04-09 17:36

Onko kampsut tuttuja?

Kuinkas moni on tehnyt itse tai syönyt kampsuja? Tiedätkö mistä ja miten kampsut tehdään? Minulle makoisa ruoka, joka liittyy läheisesti tänne Lappiin ja perinneruokiin.

10 kommentit

Käyttäjän Pirttihirmu kuva

Pirttihirmu

To, 2015-04-09 19:18
Ei ole kampsut tuttuja.
Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

To, 2015-04-09 19:24
Tottahan netistä löytyy vastaus lähes kaikkeen mistä täällä kysellään ja keskustellaan. Halusinkin kysymykselläni herättää keskustelua omakohtaisesta kokemuksesta/tuntemuksesta. Rippe, sinulla ilmeisesti ei ole kokemuksia kampsujen teosta tai syönnistä?
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Pe, 2015-04-10 08:56
Kampsu... Ei ole ainakaan kampasimpukka. Olisiko kampanisu? (Kimpsut ja kampsut ovat vain tuttuja, en aio niitä nyt kerätä.)
Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

Pe, 2015-04-10 08:58
Mie opettelin perinneruokakurssilla tekemään kampsuja vuosia sitten. Vanhat rouvat olivat opettamassa ja kivaa oli kuunnella heidän tarinoitaan ja samalla oppia lappilaista perinneruokakulttuuria. Kauniita kakkaroita syntyi ja hyviä olivat kuumana voisulan ja puolukkasurvoksen kanssa nauttia. Kampsut l.punaskakut,kuten niitä myös kutsutaan.
Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

Pe, 2015-04-10 09:03
Caramel, poronverestä, ruisjauhoista ja suolaläskistä tehtyjä kakkaroita,jotka keitetään suolavedessä kypsiksi. Näin lyhykäisesti määritelmä kampsuista, paikallisia eroja toki löytyy,mutta minulle tällaisia. Tuo sanonta kimpsut ja kampsut on myös tuttu, mutta sen olen oppinut jo lapsena ja ei liene liity lappilaiseen ruokaan mitenkään.
Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

Pe, 2015-04-10 09:04
Freya, näin luulen että nimenomaan poronverestä tehtynä ne ovat kampsuja.
Käyttäjän Raspberry kuva

Raspberry

Pe, 2015-04-10 09:06
Söisin kampsuja, kiitos.
Käyttäjän Indiska kuva

Indiska

Pe, 2015-04-10 09:36
Eivät ole.
Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

Ti, 2015-10-06 15:34
Nyt ovat alkaneet poroerotukset täällä Lapissa ja nämä kampsut liittyvät tähän aikaa perinteisesti. Erotusaidalla, kun poro teurastetaan niin siitä lasketaan veri ja tätä poronverta käytetään tähän kampsujen tekoon. Ennen aikaan emännät olivat kannuineen erotusaidalle hakemassa tätä verta ja kampsuja tehtiin siellä aidallakin ruuaksi samoin kuin poronkieliäkin.
Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

Ti, 2015-10-06 16:33
Kerrtsus on opintojen äiti!! Edellä jo kerroinkin, mutta tässä vielä kerran.... Verta, ruisjauhoja, suolaa ja suolaläskiä tai poronkuuta( poron omaa rasvaa) sisälle, muotoillaan käsillä kakkaroiksi ja kypsennetään suolavedessä keittämällä. Syödään voisulan ja puolukkasurvoksen kanssa.