Etusivu Ideafoorumi Ideatori Rakkausvelli l.elsuupa onko tuttu?
Anonyymi
Ke, 2015-11-18 21:28

Rakkausvelli l.elsuupa onko tuttu?

Meillä täällä Lapissa on oma perinne, kun mennään eka kertaa katsomaan vastasyntynyttä vauvaa. Karjalassa viedään rotinoita= erilaisia leivonnaisia esim.pullakranssi, kahvikakku, pikkuleipiä ym. Lapissa tätä kutsutaan pyhiin pirtteihin menoksi ja sinne viedään myös leipomuksia ja sitten vastasynnyttäneelle äidille l.lapsivaimolle keitettiin rakkausvelli l.elsuuppa. Elsuupassa on löysä kokomaitoon keitetty riisivelli, johon pilkotaan leipäjuustoa, maustetaan siirapilla tai fariinisokerilla ja nautitaan lämpimänä. Se vahvistaa äitiä, on makeaa ja lisää maidon tuotantoa. Tämä tapa on nimenomaan Länsi-Lapissa ja myös Ruotsin puolella rajaa. Tämän päivän äidit tuskin ihastuksissaan melko huikean kaloripitoisuutensa takia.

3 kommentit

Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

Ke, 2015-11-18 21:32
Näin ajattelinkin, mutta kun se pitäs sitten syödäkin ja nyt ei ole yhtään lapsivaimoa lähipiirissä kelle veisin elsuupan.
Käyttäjän manta65 kuva

manta65

To, 2015-11-19 11:21
Ihan uusi juttu.
Käyttäjän Riitta-Ahkku kuva

Riitta-Ahkku

Ma, 2015-11-30 10:13
Lapsivaimo ei suinkaan tarkoitakaan äidin ikää vaan naista, joka on saanut lapsen. Sanonta on vanha ja murresana länsirajalla, eli meänkielen alueella, jossa ruotsinkielellä on iso vaikutus. Meänkielessä vaimo sanaa käytetään yleisesti naisista, vaikka eivät vaimoja olisikaan. Olen aivan meänkielen fani ja muutenkin murrefani.