Etusivu Tarrat marjoja reseptit
5 Maa
7
Helppo suklaavaahto ja marjoja

Suklaa on ehkä suosituin jälkiruokaraaka-aine. Helppo suklaavaahto sopii hienosti suklaanystävän arkisemmaksi jälkiruoaksi.

23 Mar
8
uniikki

Rap-artisti Uniikki eli Dan Ahti Tolppanen on ruokaihminen suurella sydämellä.Rap ja ruoka ei ole kovin yleinen yhdistelmä, mutta Uniikki kaataa ennakkoluuloja ja rikkoo rajoja.

6 Elo
11
punaherukka

Ämpärit esiin ja puskia kohti, herukoiden satokausi on aluillaan! Melkein jokaisen suomalaisen talon pihasta löytyy herkullisia herukoita eli viinimarjoja tuottava pensas. Vitamiineja pursuavat marjat sopivat erinomaisesti leivontaan, hilloihin ja mehuihin.

4 Elo
6
Purkita kesän maut - parhaat säilöntävinkit

Kesän maut ovat parhaimmillaan, joten nyt on hyvä aika säilöä ne talteen kylmän talven varalle. Pakastaminen säilyttää maut ja vitamiinit parhaiten, mutta myös kuivaus, hilloaminen ja mehustaminen ovat oivallisia tapoja herkkujen säilöntään.

7 Hei
7
mansikkakori, yrtit

Suomalaisten rakastama punainen mollukka, terveellisiä antioksidantteja sisältävä tuore mansikka on varma kesän merkki. Tänä kesänä pipoa on pidetty visusti päässä juhannuksenakin, joten satokausi on jäljessä. Sään lämmettyä helteiseksi tilanne korjaantuu nopeasti ja marjasato on valmis poimittavaksi.

15 Kes
8
juhannuskokko

Keskikesän kohokohta juhannus on monille rentoutumisen ja herkuttelun juhla. Pöytään katetaan helppoja kesäherkkuja, jotka valmistetaan kauden parhaista raaka-aineista.

18 Toukokuu
10
suklaa-vaniljajuustokakku

Juustokakku on kevään juhlien klassikko. Se sopii erinomaisesti isompiinkin juhliin, sillä kakku valmistetaan jo edellisenä päivänä, jotta se ehtii varmasti hyytyä. Tähän juustokakkuun makua tuovat täyteläinen suklaa sekä pehmeä Flora Vanilla.

13 Huh
6
Sydänviikko

Tällä viikolla vietettävä kansallinen sydänviikko herättelee kiinnittämään huomiota terveelliseen ruokavalioon ja riittävään liikunnan määrään. Poimi tästä vinkit pieniin elämäntapamuutoksiin, jotka parantavat terveyttäsi ja tuovat reippaamman olon.

18 Hel
8
Paistetut letut ja kermavaahtoa

Täydelliset letut tarjoillaan Flora Vanillan, marjojen ja suklaisen O´hoj kastikkeen kera.

28 Mar
3
pikkujoulu

Adventista perinteisesti alkavalla pikkujoulukaudella on Suomessa pitkät perinteet. Pikkujoulujen vieton Suomessa aloittivat jo 1900-luvun alussa yliopistojen osakunnat, jotka kopioivat juhlan ruotsalaisilta opiskelijakollegoiltaan.

14 Mar
4
marjaisa tiramisu

Tiramisu jossa kaakao korvataan raikkailla marjoilla.

21 Lok
6
Porkkanakakku

Isoäidin kahvipöydästä tuttu kuivakakku saa mehevyyttä piimästä ja jogurtista.

Perinteiset kuivakakut ovat erinomaisia sellaisenaan, mutta pienellä vaivalla niistäkin saa modernimman tai vaikka juhliin sopivamman version. Kahvikakuiksikin kutsutut leivonnaiset ovat parhaimmillaan uunituoreena kahvin tai teen kera.

7 Elo
2
Ilmaista, terveellistä ja herkullista syötävää metsästä!

Suomessa kasvaa noin 50 erilaista luonnonvaraista marjaa, joista ravintokäyttöön ja kerättäväksi soveltuvia on parikymmentä. Huononakin satovuonna luonnonmarjoja kypsyy noin 100 kg jokaista suomalaista kohti ja esimerkiksi puolukan ja mustikan sadosta on arvioitu otettavan talteen vain 3-10 %.

14 Hei
2
kesäloma

Kesä ja loma. Kesäloma! Sitä useasti odotetaan sekä suunnitellaan jo pimeinä ja koleina talvi-iltoina, kun räntää sataa ja on pakko hautautua useamman vaatekerroksen alle, pitääkseen iholle hiipivän kylmän loitolla.

30 Kes
4
Karpaloleivos (K)

Herkullisen karpaloleivoksen marjoja voi vaihdella sesongin mukaan!

30 Kes
Marjat kuumassa kinuskikastikkeessa

Lämmin kinuskikastike sopii sekä marjojen että hedelmien kanssa!

30 Kes
2
Kaura-mantelikakku kauden marjoilla ja suklaakastikkeella

Kaura-mantelikakun marjoja voi vaihdella sesongin mukaan!

30 Kes
4
Marjainen pannukakku

Marjaisan pannukakun marjoja voi vaihdella sesongin tai pakastimen tarjonnan mukaan!

30 Kes
2
Nopea muropaistos vaniljakastikkeella

Muropaistos on helppo sekä nopea valmistaa ja sen voi tehdä joko marjoista tai hedelmistä!

29 Tam
2
Koreografi Osku Heiskasen ruokapäivä

Koreografi ja drag-artisti Osku Heiskasen työ kysyy jatkuvaa fyysistä kuntoa. Alkuvuoden ja syyskauden mies tanssittaa musikaalinäyttelijöitä teattereiden lavoilla ja pikkujoulukauden hän naurattaa yleisöä hysteerisen hauskan ShoWhat -dragsesityksen parissa.

Teattereiden harjoituskaudella Oskun päivät noudattelevat aina suunnilleen samaa kaavaa. Harjoituksia on ensin päivällä neljän tunnin verran, ja sitten tauon jälkeen illalla toinen mokoma. Koreografi on harjoituksissa tiiviisti mukana.

9 Jou
4
Vinkit joulupöydän jälkiruokiin: Suklaata, karpaloa ja maailman makuja

Perinteisiä jälkiruokia, tuunattuja herkkuja vai maailman makuja – mitä loihtia tänä vuonna joulupöytään kinkun, laatikoiden ja rosollien kaveriksi makeannälkää tyydyttämään?

4 Jou
3
Kuplivaa juhlatunnelmaa: Järjestä itsenäisyyspäivän illanvietto kotona

Itsenäinen Suomi ansaitsee juhlapäivänsä – järjestä kotona juhlallinen itsenäisyyspäivän illanvietto hyvien ystävien tai perheen seurassa.

Suomen Itsenäisyyspäivän juhlintaan kuuluu monenlaisia perinteitä aina liputuksesta itsenäisyyspäivän kynttilöihin ja Linnan juhliin. Tänä vuonna itsenäinen Suomi juhlii jo 96-vuotista taivaltaan. Mitä jos järjestäisit juhlan kunniaksi ystävien tai perheen kesken itsenäisyyspäivän illanvieton kotona?

26 Elo
3
Omenasta on moneksi – näin hyödynnät herkulliset terveyspommit

Kotimainen omenasato on syksyllä parhaimmillaan. Näin hyödynnät pyöreät ja herkulliset terveyspommit!

Vitamiini- ja kuitupitoiset omenat kuuluvat monen suomalaisen ruokapöytään erityisesti loppukesästä sekä syksyllä, jolloin oman pihan omenapuut alkavat tuottaa satoa.  Mikä parasta, omenoita voi saada ilmaiseksi, vaikkei omaa pihaa ja puuta omistaisikaan. Tämän mahdollistavat erilaiset sosiaalisessa mediassa suositut omenapörssit, joiden kautta ihmiset voivat lahjoittaa ylimääräiset hedelmänsä, jos omenoita löytyy yli oman tarpeen.

22 Hei
3
Makujen Suomi paljastaa kotimaan parhaat ruokakohteet

Ideakeittiön juttusarjassa perehdytään ruokamatkailuun Suomessa. Tällä kertaa tutustutaan Makujen Suomi -konseptiin, joka ohjaa matkailijat suomalaisten kaupunkien ja maakuntien parhaiden ruokien äärelle.

Kaikki lähti Helsingistä: Kun Helsinki oli vuonna 2000 Euroopan kulttuuripääkaupunki, oli suomalaista ruokaa, maamme osaavia keittiömestareita ja laadukkaita raaka-aineita jotenkin nostettava esille. Sitten keksittiin kulttuurivuosihanke nimeltään HelsinkiMenu, joka tiivisti yhteen herkulliseen pakettiin Suomen parhaat ainekset.

20 Toukokuu
3
Kuorruta ja koristele täydelliset cupcaket

Trendikkäät ja värikkäät kuppikakut ovat näyttävä lisä kevään juhlapöytään.

23 Tam
2
Jutta Gustafsberg

Onnistuneeseen elämäntapamuutokseen vaaditaan muutakin kuin hetkellinen liikuntakärpäsen puraisu.

Tammikuussa kuntosalit ovat perinteisesti tupaten täynnä joulunajan kinkkurumbaan kyllästyneitä suomalaisia, jotka etsivät jälleen kerran kadonnutta vyötäröään kahvakuula kourassa. Monilla innostus kuitenkin tyssää, kun mittanauha ei tunnu kiristyvän hikoilusta huolimatta.

Televisiosta tuttu fitness-valmentaja Jutta Gustafsberg muistuttaa, että liikunnallinen elämäntapa tarvitsee tuekseen myös oikeanlaisen ruokavalion.

14 Tam
3
Karjala tunnetaan paisteistaan ja piirakoistaan

Ideakeittiön uusi juttusarja esittelee maamme monimuotoista ruokaperinnettä aina Lapin leipäjuustosta lännen lapskoussiin sekä Pohjanmaan klimppisoppaan. Kussakin osassa perehdytään yhteen alueeseen, josta ensimmäisenä on vuorossa Karjala.

 

26 Mar
1
Uusia ideoita perinteisiin piparkakkuihin

Jos perinteiset piparkakut kyllästyttävät, kokeile kuivattuja marjoja, marsipaania tai eksoottisia mausteita taikinaan.

 

19 Mar
2
Polttoaine vai nautinto? Myytinmurtajat suomalaisen ruokakulttuurin kimpussa

Ravintola Spisin Jani Kinanen joutui tentattavaksi Myytinmurtajat-juttusarjassamme ja paneutui täkäläiseen ruokakulttuuriimme.

 

Suomalaista ruokaa kuulee silloin tällöin moitittavan yksipuoliseksi ja tylsäksi, mutta se on kaikkea muuta: maailmalla puhtaiden, pohjoismaisten raaka-aineita arvostus on huipussaan. Kesällä meiltä löytyy raikkaita kasviksia, syksyllä puolestaan sieniä sekä marjoja. Juureksia on saatavilla ympäri vuoden.

1 Lok
2
Keliakiaruokavalio vaatii tarkkuutta, muttei ole mahdotonta

Ideakeittiön uusi juttusarja käsittelee erityisruokavalioita. Ensimmäisessä osassa perehdymme keliakiaan. Se on elinikäinen sairaus, mutta tarkkaa ruokavaliota noudattamalla oireet pysyvät poissa.

 

– Oli suuri helpotus, kun tiukkaa ruokavaliota noudattamalla koko ikäni jatkuneet vatsaoireet viimein katosivat, muistelee Ulla-Maija Laitinen vuotta 1984, jolloin hän sai kuulla sairastavansa keliakiaa.

24 Syy
2
Salkkareiden kuvauksissa kuluu tonnikaupalla leipää ja kahvia

Ideakeittiö vieraili hittisarja Salattujen elämien kulisseissa ja katsasti, mitä näyttelijät pitkien kuvauspäiviensä aikana syövät.

 

– Päivä alkaa parhaiten puurolla, tietää näyttelijätär Anneli Ranta.

– Ilman aamiaista ei herää kunnolla, komppaa vastanäyttelijä Jarmo Koski.

20 Elo
3
Säilö kesän maut talteen talvea varten

Moni mieltää marjojen säilömisen työlääksi, mutta tavallisilla kotikeittiön välineilläkin se onnistuu näppärästi. Mikä piristäisi pakkasilla paremmin kuin itse tehty hillo tai mehu?

9 Hei
4
Mansikoita voi maistella kuin viiniä

Avomaan mansikat– Mansikoiden maistelu on samanlaista kuin viinin maistelukin. Makuaistin kehittyessä mansikoista voi erottaa erilaisia ulottuvuuksia, Kaija Kosonen Dokos Marjasta kertoo.

4 Kes
4
Ilmastoystävällisen ruoan tekeminen ei vaadi ylimääräistä ponnistelua

Yksinkertaisinta on vähentää ruoan heittämistä roskakoriin ja suosia kasviksia lihan sijaan. On myös muita tapoja vaikuttaa.

Kantaessasi juuri ostettua ruokakassia kaupasta kotiin et ehkä tule ajatelleeksi, että keskimäärin joka 20. kerralla kippaat sen suoraan roskakoriin (Foodspill 2010–2012 -hanke).

Karulta kuulostava fakta on kuitenkin totta. Kotitalouksissa heitetään ruokaa pois noin 20-30 kilogrammaa henkeä kohden vuodessa.