Etusivu Tarrat sienet reseptit
1 Jou
5
talvisalaatti

Ruokaisaa salaattia maustaa herkullinen sinappi-taatelikastike jossa on hyödynnetty Maillen täysjyväsinappia.

16 Lok
8
kaali

Kaali is back! Kaalikääryleillä on ollut hieman tylsä maine arkiruokana, mutta herkkukääryleiden suosio on kasvussa. Lehtikaalisensaation myötä muutkin kaalit nostavat statustaan vihanneshyllyssä. Kaalikääryleet on vaivaton arkiruoka, joka on helppo valmistaa muutaman kätevän vinkin avulla.

22 Syy
11
Kuivattuja sieniä ja currya – parhaat kuvat palkittu

Syyskuussa pyysimme käyttäjiä jakamaan kuvia, jossa näkyy kuivattuja raaka-aineita. Kuvia tuli paljon ja suosituimpia kuivattavia ruokia olivat sienet, hedelmät ja yrtit.

17 Syy
8
kuivatut yrtit

Syksyn satoa poimitaan kiivaasti ja kesän maut säilötään talteen. Kuivaus on erinomainen säilöntämenetelmä, jossa ravintoaineet sekä aromit säilyvät hyvin ja kuivattavien herkkujen maku jopa voimistuu.

14 Syy
6
pyttipannu

Pyttipannu on helppo ja nopea arkiruoka tai sunnuntain maistuva suolapala. Pyttipannu saa makua kauden metsäsienistä sekä palvatusta possunkyljestä ja sen mehevöittää Flora Ruoka Pekoni & Sipuli. Pyttipannu koristellaan tuoreella persiljalla ja tarjoillaan tuoreen leivän kera. 

9 Syy
3
kantarellibolognese

Spagetti bolognese on herkullinen arkiruoka, jonka valmistat 15 minuutissa. Kantarellit tuovat vaihtelua perinteiseen bologneseen ja lisää makua spagetti bolognese saa Crème Bonjour Kantarelli tuorejuustosta.

3 Syy
10
sienikori

Syksyn parhaimpiin hetkiin lukeutuvat sieniretket raikkaaseen metsään. Helposti tunnistettavat kantarellit ja suppilovahverot ovat poimijoiden kestosuosikkeja, mutta metsä tarjoaa runsain mitoin muitakin herkullisia ruokasieniä, joihin kannattaa ehdottomasti tutustua.

4 Elo
6
Purkita kesän maut - parhaat säilöntävinkit

Kesän maut ovat parhaimmillaan, joten nyt on hyvä aika säilöä ne talteen kylmän talven varalle. Pakastaminen säilyttää maut ja vitamiinit parhaiten, mutta myös kuivaus, hilloaminen ja mehustaminen ovat oivallisia tapoja herkkujen säilöntään.

28 Hei
8
sipuli

Sipuli on valittu vuoden 2015 vihannekseksi Puutarhaliiton ja Kotimaiset Kasvikset Ry:n toimesta. Laukaksikin kutsuttu monipuolinen perusraaka-aine on pokaalinsa ansainnut. Jo 3000 vuotta vanha konkari on lähtöisin Aasiasta ja nykyään sitä viljellään ympäri maailman.

13 Hei
4
Grillattu BBQ-portobellosieni

Grillissä voi valmistaa myös maistuvaa kasvisruokaa. Maukkaat BBQ-portobellosienet valmistat nopeasti grillissä. Sienet täytetään pehmeällä täytteellä, jossa maistuu Crème Bonjour Savuinen-BBQ tuorejuusto, persilja ja sipulit.

18 Jou
8
Taikinoitu poronfilee

Taikinoitu filee on klassinen juhlaruoka, jonka esikuvana toimii Beef Wellington. Taikina fileen ympärillä takaa lihan mehukkuuden.

12 Jou
2
Joulunalustunnelmaa Zurichissä

Suuntasin pitkäksi viikonlopuksi minulle rakkaaseen Sveitsiin ja Zurichiin. Viime kerrasta onkin jo pari vuotta, eli aivan liikaa. Sveitsin kaupunkien joulumarkkinat ovat tunnelmallisia ja täynnä kaikkia jouluherkkuja. Niin ja tietysti glühweinia terästyksellä ja ilman.

28 Lok
5
Hirvipaisti

Hirvipaisti on loistava ruoka niin syksyn arkeen kuin juhlaankin. Riistaruokien lisukkeeksi sopii mainiosti erilaisia metsän makuja kuten katajanmarjat, puolukat, karpalot sekä sienet. Kannattaa kuitenkin käyttää muita raaka-aineita maltillisesti, jotta riistan maku

22 Syy
3
Juustoinen possu-herkkusienipasta

Nopea pasta syntyy Knorr Spaghetteria Formaggio -valmisateria-aineksien avulla.

4 Syy
3
hillojen säilöntä

Oman puutarhan herkut maistuvat parhaimmilta tuoreina, mutta loppukesän satoa kannattaa säilöä myös talven varalle. Monet juurekset, omenat, luumut, kaalit, sipulit ja myös osa marjoista ovat parhaimmillaan juuri syksyn alkaessa.

2 Syy
5
kantarelleja

Keltavahverot eli kantarellit, suppilovahverot ja mustatorvisienet ovat niitä perinteisiä sienilajeja, jotka päätyvät useimmiten suomalaisten korien pohjille. Metsät ovat kuitenkin täynnä satoja hyviä ruokasieniä, jotka sopivat monenlaiseen ruoanlaittoon.

1 Syy
6
Kantarellikeitto

Syyspäivien samettisen pehmeä lämmittäjä tuorejuustosta ja tuoreista kantarelleista.

30 Kes
3
Maukas lihapata

Maukas lihapata saa hautuessaan makua myös sienistä ja hillosipuleista!

30 Kes
6
Savoijinkääryleet

Savoijinkääryleet kätkevät sisäänsä kasviksia, sieniä ja tuorejuustoa!

30 Kes
4
Sieni-kasvislasagne (K)

Sieni-kasvislasagnen sieniä voi vaihdella sesongin ja omien mieltymysten mukaan!

30 Kes
Kinkku-sienipaistos

Kinkku-sienipaistoksen sieniä voi vaihdella sesongin ja omien mieltymysten mukaan!

30 Kes
4
Täyteläinen sienirisotto (K)

Täyteläisen sienirisoton sieniä voi vaihdella saadun sienisaalin mukaan!

30 Kes
6
Kantarellirisotto (K)

Mehevä risotto syntyy hitaasti hämmennellen. Makua ristottoon tuovat Fond "du Chef" -annosfondista valmistettu täyteläinen liemi, parmesaani sekä syksyn sadon kantarellit.

30 Kes
2
Sienipiiras (K)

Sienipiiraan sieniä voi vaihdella sesongin mukaan!

30 Kes
2
Nopea sienipannu

Nopea sienipannu valmistuu helposti paistinpannulla!

30 Kes
6
Sieni-pekonipiirakka

Herkullisen sieni-pekonipiirakan täytteen sieniä voi vaihdella sesongin ja omien mieltymysten mukaan!

30 Kes
1
Lempeä sienikastike (G,K,♥)

Lempeän sienikastikkeen sieniä voi vaihdella omien mieltymysten ja saadun sienisaaliin mukaan!

30 Kes
Porsaankastike sienillä

Porsaankastikkeen kanssa voi tarjoilla esimerkiksi keitettyjä perunoita tai perunasosetta!

30 Kes
5
 Coq au vin – kukkoa viinissä (G)

Perinteinen Coq au vin saa makunsa maukkaasta marinadista ja hautuu kypsäksi yhdessä kasviksien kanssa!

30 Kes
2
Pannukakkurulla

Pannukakkurulla kätkee sisäänsä sieniä!

30 Kes
3
poropiirakka

Suolainen poropiirakka maistuu esimerkiksi raikkaan salaatin kanssa!

2 Syy
3
Sienikoulu aloittelijoille – näillä vinkeillä saat hyvän sienisaaliin

Sienestys on trendikäs ja edullinen harrastus, joka virkistää mieltä sekä kehoa. Ideakeittiön ohjeilla pääset harrastuksessa alkuun.

Haaveiletko itse valmistamastasi kantarellikastikkeesta? Päätät toteuttaa haaveesi, ottaa ämpärin käteen, hypätä kumisaappaisiin ja suunnata lähimpään metsään. Ennen lähtöä on paikallaan huomioida muutama asia.

Paras sää sienestykseen on poutasää. Märät sienet nimittäin pilaantuvat helposti. Jos edellisenä yönä on satanut, kannattaa retkeä siirtää suosiolla myöhäisemmäksi.

1 Hei
3
Mökkiruoan ABC: Helppoja herkkuja kekseliäästi ja vaivattomasti

Helppous ja vaivattomuus ovat mökkiruoan valmistuksessa valttikortteja.

Suomalaiset ovat tunnetusti kesämökkikansaa ja lomakaudella mökeillä kuumenee grilli jos toinenkin. Harva suomalainen haluaa loihtia mökkiruoaksi fiiniä gourmetruokaa, eivätkä olosuhteet useimmiten olekaan otolliset ylimääräiselle pipertelylle.  Monista kesämökeistä kun puuttuvat kokonaan modernit keittiölaitteet, eikä sähkökään ole itsestäänselvyys. Mökkiruoan on useimmiten oltava helppoa ja vaivatonta, mutta kuitenkin maittavaa.

19 Mar
2
Polttoaine vai nautinto? Myytinmurtajat suomalaisen ruokakulttuurin kimpussa

Ravintola Spisin Jani Kinanen joutui tentattavaksi Myytinmurtajat-juttusarjassamme ja paneutui täkäläiseen ruokakulttuuriimme.

 

Suomalaista ruokaa kuulee silloin tällöin moitittavan yksipuoliseksi ja tylsäksi, mutta se on kaikkea muuta: maailmalla puhtaiden, pohjoismaisten raaka-aineita arvostus on huipussaan. Kesällä meiltä löytyy raikkaita kasviksia, syksyllä puolestaan sieniä sekä marjoja. Juureksia on saatavilla ympäri vuoden.

5 Syy
6
Onko luomu laadukkaampaa? Myytinmurtajat vastaavat väitteeseen.

Tällä kertaa Myytinmurtajat pureutuvat luomuruokaan– ja viineihin. Maistuuko luomuporkkana oikeasti tavallista lajitoveriaan paremmalle? Ja mitä luomu edes tarkoittaa?

 

Ideakeittiön piinapenkkiin istuivat eiralaisen Chef & Sommelier –ravintolan Sasu Laukkonen ja Johan Borgar, jotka tunnetaan luovasta lähiruokafilosofiastaan. He pohtivat, onko luomusta tullut rikkaiden luksustuote, johon köyhällä ei ole varaa.

3 Syy
4
Pikaopas aloittelevalle sienestäjälle: Näin poimit ja säilöt syysherkut talteen!

Sienestäminen on hauska harrastus, ja syksyn sadosta riittää iloa ympäri vuoden säilömällä. Ideakeittiö kokosi ohjeet, joilla aloitteleva sienestäjä pääsee alkuun.

 

Jos sääennusteisiin on uskominen, sienisadosta pitäisi ainakin Pohjois-Savossa tulla hyvä, sillä sinne päin Suomea on povattu sadetta.

– Ensimmäiset rouskut poimin jo nelisen viikkoa sitten, ja kantarellejakin näyttäisi putkahtelevan yllättävän hyvin. Kuiva kausi tosin aina hidastaa kasvua, Riitta Liikka Pohjois-Savon sieniseurasta kertoo.

30 Hei
5
Henri Alénin vinkit luksuspiknille

Ystävien kanssa piknikin järjestäminen on hyvä tapa viettää kesäpäivää. Kun jakaa porukalla ruokavastuun, ei tarvitse yksin hikoilla hellan ääressä.

Kokki Henri Alén vinkkaa, että kuumana päivänä kannattaa valita piknikeväiksi ruokia, jotka kestävät hieman lämpöä. Esimerkiksi maitotuotteet, majoneesit sekä liivatetta sisältävät ruoat kannattaa jättää suosiolla jääkaappiin. Vaihtoehtoisesti voi ottaa mukaan pienen kylmälaukun, jossa myös juomat pysyvät viileinä.

4 Kes
4
Ilmastoystävällisen ruoan tekeminen ei vaadi ylimääräistä ponnistelua

Yksinkertaisinta on vähentää ruoan heittämistä roskakoriin ja suosia kasviksia lihan sijaan. On myös muita tapoja vaikuttaa.

Kantaessasi juuri ostettua ruokakassia kaupasta kotiin et ehkä tule ajatelleeksi, että keskimäärin joka 20. kerralla kippaat sen suoraan roskakoriin (Foodspill 2010–2012 -hanke).

Karulta kuulostava fakta on kuitenkin totta. Kotitalouksissa heitetään ruokaa pois noin 20-30 kilogrammaa henkeä kohden vuodessa.